Pečené morčacie prsia s karí šošovicou
Suroviny
- 800 g morčacích pŕs v celku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- vetvička čerstvého tymianu
- vetvička čerstvého rozmarínu
- 4 lyžice kokosového oleja
- 100 g hnedej šošovice Campo Largo
- 1 lyžica nasekaného zázvoru
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 100 g karfiolu
- 1 lyžica mletej kurkumy Kania
- 2 lyžice karí korenia Kania
- 200 ml bio krájaných paradajok Freshona
- 500 ml hydinového vývaru
- 100 g červenej šošovice Campo Largo
- 100 ml kokosového mlieka Freshona
- 4 lyžice nasekaného čerstvého koriandra + na ozdobu
- 400 g uvarenej basmati ryže Golden Sun
Potrebujeme
kuchynský špagát, zapekaciu misu, vpichový teplomer
POSTUP
Mäso
Mäso očistíme (odrezky môžeme použiť do vývaru), rozpolíme a zviažeme špagátom. Ochutíme soľou, korením, lístkami tymianu a rozmarínu. V rozpálenej panvici s dvoma lyžicami kokosového oleja mäso prudko opečieme zo všetkých strán do zlatista. Následne preložíme do zapekacej misy, do mäsa umiestnime vpichový teplomer vhodný do rúry a pečieme v rúre vyhriatej na 130 °C, pokým vnútorná teplota dosiahne 70 °C.
Šošovica
Ideálne deň vopred dáme do vody namočiť hnedú šošovicu.
Na 2 lyžiciach kokosového oleja orestujeme nadrobno nakrájaný zázvor, cesnak, cibule a mrkvy nakrájané na kúsky. Po chvíli pridáme ružičky karfiolu, kurkumu, karí a nasucho zarestujeme. Pridáme krájané paradajky, soľ a podlejeme vývarom. Doplníme o namočenú hnedú šošovicu a červenú šošovicu. Varíme 10 – 15 minút do zmäknutia šošovice. Zjemníme kokosovým mliekom a dochutíme čerstvo nasekaným koriandrom.
Servírovanie
Upečené mäso zbavíme špagátu a nakrájame na plátky. Do hlbokého taniera naservírujeme porciu karí šošovice, niekoľkých plátkov mäsa a lístkov koriandra. Ako prílohu môžeme podávať basmati ryžu uvarenú podľa návodu na obale.