Zeleninové placky s pečenou kačkou
- 1 celá kačica
- soľ s jódom Belbake
- celá rasca Mikado
- 1 – 2 jablká
- 2 cibule
- 2,5 kg cukety
- 200 g mrkvy
- 2 vajcia
- 5 strúčikov cesnaku
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- majorán Mikado
- 2 lyžice hrubej múky Belbake
- 2 lyžice strúhanky Belbake
- rastlinný olej Promienna
- 100 g zemiakov
- biely vínny ocot Acentino (na dochutenie)
- kryštálový cukor Belbake (na dochutenie)
Postup
Potrebujeme
- zapekacia misa s pokrievkou
- strúhadlo
- mažiar
- lis na cesnak
Kačica
Jablká a 1 cibuľu nakrájame na väčšie kúsky. Osolíme, posypeme rascou a naplníme nimi kačicu. Naplnenú kačicu ochutíme soľou a rascou, podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 2 hodiny. Po 1 hodine zložíme pokrievku a pečieme do chrumkava. Kačicu počas pečenia polievame výpekom.
Zeleninové placky
1 kg cukety nastrúhame nahrubo, ochutíme soľou, korením a necháme 10 – 15 minút odstáť. Potom cuketu zbavíme prebytočnej vody. Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, vajcia, 3 prelisované strúčiky cesnaku, korenie a majorán. Prisypeme strúhanku a múku podľa potreby. Presné množstvo záleží od toho, koľko vody obsahuje cuketa. Cesto necháme chvíľu odpočívať. Lyžicou naložíme na panvicu cuketovo-mrkvové cesto a vytvarujeme menšie placky. Opečieme z oboch strán do zlatohneda.
Cuketa
Na výpeku z kačice, ktorý sme odložili počas pečenia, restujeme 1 cibuľu a 2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno. Pridáme 1,5 kg cukety nastrúhanej na rezance (ktorú sme predtým osolili, nechali postáť a vyžmýkali). Potom pridáme očistené a najemno nastrúhané surové zemiaky a podusíme. Ochutíme rascou, ktorú sme rozdrvili v mažiari, vínnym octom a štipkou cukru. Dusíme na miernom plameni 5 – 10 minút. Pri príprave cukety dávame pozor, aby sa príliš nerozvarila.
Servírovanie
Pečenú kačicu servírujeme s pripravenými cuketovo-mrkvovými plackami. Cuketu servírujeme v samostatnej miske.