Gyros s cviklovým šalátom a fetou
- 800 g bravčových rezňov zo stehna
- korenie na gyros
- sušené oregano Mikado
- olivový olej Primadonna
- 200 ml bieleho smotanového jogurtu Eridanous (10 % tuku)
- 1 citrón
- 4 lahôdkové cibuľky
- čerstvá mäta
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 400 g červenej repy
- 2 väčšie červené cibule
- červený vínny ocot Acentino
- 1 ľadový šalát
- 100 g syra feta Eridanous
- 8 pita chlebov
Postup
Potrebujeme
- tĺčik na mäso
- potravinovú fóliu
- grilovaciu panvicu
- toastovač
Umyté a osušené bravčové rezne naklepeme. Ochutíme ich po oboch stranách korením na gyros, oreganom a soľou. Pokvapkáme olivovým olejom, prikryjeme potravinovou fóliou a marinujeme v chladničke približne 2 – 3 hodiny.
Marinované mäso opekáme na rozpálenej grilovacej panvici po oboch stranách. Opečené mäso prikryjeme alobalom a necháme odpočívať, kým si pripravíme zvyšné suroviny.
Z bieleho jogurtu, citrónovej šťavy (podľa chuti), nadrobno nasekanej lahôdkovej cibuľky a čerstvej mäty pripravíme dresing, ktorý ochutíme soľou a korením.
Uvarenú červenú repu nakrájame na rezance, pridáme k nej 1 červenú cibuľu nakrájanú nadrobno, ocot, soľ, korenie a olivový olej. Premiešame a necháme chvíľu odpočívať.
Ľadový šalát nakrájame na rezance, syr feta na menšie kocky, zvyšnú červenú cibuľu a odpočinuté bravčové rezne na tenké plátky. Pita chlieb rozpečieme v toastovači.
Servírovanie
Z pita chleba odrežeme asi 3 cm a naplníme podľa chuti pripravenými surovinami.