Zemiaková panvica s jarnými cibuľkami
Suroviny
- 500 g menších mladých zemiakov
- 2 lyžice prepusteného alebo ghee masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica dijonskej horčice Kania
- kôra z 1 citróna
- 4 jarné cibuľky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Potrebujeme
- kefu na zeleninu
POSTUP
Zemiaky v šupke dôkladne vyčistíme pomocou kefy a na 8 minút vložíme do hrnca s vriacou vodou. Scedíme, osušíme a necháme čiastočne vychladnúť. Potom každý zemiak prekrojíme pozdĺžne na polovice.
V panvici rozohrejeme prepustené alebo ghee maslo, na ktoré reznou stranou poukladáme zemiaky. Prikryjeme pokrievkou a na strednom plameni pečieme 10 – 12 minút, kým zemiaky zospodu získajú zlatistú až hnedú opečenú kôrku.
Potom zemiaky otočíme rezom nahor, panvicu opäť prikryjeme pokrievkou a pečieme ďalších 10 – 12 minút.
Medzitým v miske zmiešame olej, horčicu a citrónovú kôru. Jarné cibuľky pokrájame na hrubšie plátky (časť zelenej vňate odložíme na dekoráciu) a zmiešame s pripravenou zálievkou.
Cibuľky vložíme k upečeným zemiakom do stredu panvice a pri slabej intenzite ešte 2 – 3 minúty spolu opekáme. Zemiaky nemiešame, cibuľky v strede panvice zľahka opečieme tak, aby zemiaky zostali neporušené a zároveň získali chuť zálievky s cibuľkami.
V závere spojíme. Dochutíme hrubou soľou, čiernym korením a každú porciu doplníme najemno posekanou cibuľkovou vňaťou.
Tip: Využite pečené zemiaky s cibuľkami ako samostatný ľahký chod, ktorého intenzívnu chuť ešte zvýrazní aj porcia tvarohu, zrejúci syr, bylinkový dip či pohár kefíru alebo kozieho mlieka. Takisto ich využijete ako nápaditú prílohu.






Martin Pyco Rausch