Zemiaková panvica s jarnými cibuľkami
Suroviny
- 500 g menších mladých zemiakov
- 2 lyžice prepusteného alebo ghee masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica dijonskej horčice Kania
- kôra z 1 citróna
- 4 jarné cibuľky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Potrebujeme
- kefu na zeleninu
POSTUP
Zemiaky v šupke dôkladne vyčistíme pomocou kefy a na 8 minút vložíme do hrnca s vriacou vodou. Scedíme, osušíme a necháme čiastočne vychladnúť. Potom každý zemiak prekrojíme pozdĺžne na polovice.
V panvici rozohrejeme prepustené alebo ghee maslo, na ktoré reznou stranou poukladáme zemiaky. Prikryjeme pokrievkou a na strednom plameni pečieme 10 – 12 minút, kým zemiaky zospodu získajú zlatistú až hnedú opečenú kôrku.
Potom zemiaky otočíme rezom nahor, panvicu opäť prikryjeme pokrievkou a pečieme ďalších 10 – 12 minút.
Medzitým v miske zmiešame olej, horčicu a citrónovú kôru. Jarné cibuľky pokrájame na hrubšie plátky (časť zelenej vňate odložíme na dekoráciu) a zmiešame s pripravenou zálievkou.
Cibuľky vložíme k upečeným zemiakom do stredu panvice a pri slabej intenzite ešte 2 – 3 minúty spolu opekáme. Zemiaky nemiešame, cibuľky v strede panvice zľahka opečieme tak, aby zemiaky zostali neporušené a zároveň získali chuť zálievky s cibuľkami.
V závere spojíme. Dochutíme hrubou soľou, čiernym korením a každú porciu doplníme najemno posekanou cibuľkovou vňaťou.
Tip: Využite pečené zemiaky s cibuľkami ako samostatný ľahký chod, ktorého intenzívnu chuť ešte zvýrazní aj porcia tvarohu, zrejúci syr, bylinkový dip či pohár kefíru alebo kozieho mlieka. Takisto ich využijete ako nápaditú prílohu.