Pikantný králik s jazmínovou ryžou
- 600 g králičích dielov
- 1 zeler
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 9 strúčikov cesnaku
- čerstvá petržlenová vňat
- morská soľ v mlynčeku Kania
- guľôčky celého čierneho korenia Kania
- kúsok zázvoru (asi 4 cm)
- 2 štipľavé papričky
- olivový olej Italiamo
- 100 g nesolených arašidov Alesto
- 50 g slaniny Baroni
- 1 lyžica medu Confeira
- 100 ml suchého bieleho vína
- 1 lyžica sójovej omáčky Mikado
- 300 g thajskej jazmínovej ryže Golden Sun
- 200 ml králičieho vývaru
Potrebujeme
- väčšiu panvicu
- sitko
Pikantný králik
Do hrnca s vodou dáme králičie mäso. Pridáme očistenú a na väčšie kúsky nakrájanú zeleninu - zeler, mrkvu a cibuľu, 4 celé strúčiky cesnaku a zväzok čerstvej petržlenovej vňate. Osolíme a pridáme guľôčky celého čierneho korenia. Varíme asi 1 hodinu, kým sa mäso neoddeľuje od kosti. Uvarené mäso vyberieme a necháme ho trochu vychladnúť. Oberieme ho od kostí a natrháme na menšie kúsky.
Očistený zázvor, štipľavé papričky zbavené semienok a 5 strúčikov cesnaku nakrájame na tenké plátky. Slaninu nakrájame na tenké pásiky. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme zázvor, štipľavé papričky, cesnak, arašidy a slaninu. Premiešame a restujeme dozlatista. Pridáme kúsky králičieho mäsa a 1 lyžicu medu. Podlejeme suchým bielym vínom a ochutíme sójovou omáčkou. Na záver prilejeme 200 ml králičieho vývaru, aby bolo jedlo šťavnaté. Necháme prejsť varom. Odstavíme a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Jazmínová ryža
V druhom hrnci necháme zovrieť väčšie množstvo vody, ktorú osolíme. Pridáme jazmínovú ryžu, premiešame a varíme na miernom ohni asi 20 minút domäkka.
Uvarenú ryžu scedíme.
Servírovanie
Pikantného králika podávame s varenou jazmínovou ryžou.
Tip
Trik, ako očistiť zázvor, nájdete na kuchynalidla.sk v kategórii Triky.