Zmrzlinový pohár s jahodami
Vanilková zmrzlina
- 5 žĺtkov
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 2 vanilkové struky
- 250 ml plnotučného mlieka Pilos
- štipka soli Belbake
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Shortbread
- 180 g polohrubej múky Belbake
- 180 g hladkej múky Belbake
- 240 masla Pilos
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- ½ lyžičky soli Belbake
Na ozdobenie
- 500 g jahôd
- 50 g práškového cukru Belbake
Postup
POTREBUJEME
- metličku na šľahanie
- sitko
- zmrzlinovač
- mixér s nadstavcom lopatka
- plech na pečenie
Čas chladenia
- 12 hodín
Čas mrazenia
- 12 hodín
Vanilková zmrzlina
Prípravu začneme deň vopred, aby zmes na zmrzlinu cez noc vychladla.
Žĺtky ručne vyšľaháme s polovicou cukru. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a tupou stranou noža z neho vyškriabeme zrniečka. Zmiešame ich s druhou polovicu cukru a spolu s mliekom a štipkou soli dáme zohriať do hrnca na mierny oheň. Keď sa cukor roztopí, prilejeme najskôr malé množstvo horúceho mlieka do vaječnej zmesi, aby sa vyrovnali teploty a vajíčka sa nezrazili. Až potom prelejeme celú vaječnú zmes do mlieka. Za stáleho miešania ohrievame na miernom ohni do zhustnutia. Dávame pozor, aby sme neprekročili teplotu 85 °C, žĺtky by sa mohli zraziť.
Tip: Keď krém pokryje drevenú varešku, na ktorej urobíme prstom čiaru a nezleje sa, je hotový - tzv. nappante.
Uvarený krém ihneď stiahneme z ohňa a prilejeme smotanu na šľahanie. Precedíme ho a cez noc necháme vychladnúť v chladničke.
Na druhý deň ho nalejeme do zmrzlinovača a zmrazíme podľa návodu na použitie. Hotovú zmrzlinu prenesieme do mrazuvzdornej nádoby a skladujeme v mrazničke.
Shortbread
Sušienky pripravíme vopred, aby do servírovania vychladli.
Všetky ingrediencie zmiešame v mixéri s nadstavcom lopatka na mrveničku. Vtlačíme ju do plechu vystlaného papierom na pečenie do výšky asi 5 mm. Rovnomerne popicháme vidličkou, nakrájame na rovnomerné kocky a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 30 minút doružova.
Tip: Ak povrch príliš zhnedne, sušienky budú tvrdé.
Na ozdobenie
Polovicu jahôd rozmixujeme s práškovým cukrom na hladkú omáčku. Druhú polovicu nakrájame na štvrtiny.
Servírovanie
Tesne pred podávaním vyberieme vanilkovú zmrzlinu z mrazničky, aby trošku povolila. Na dno zmrzlinových pohárov nasypeme shortbread, pridáme nakrájané jahody a vanilkovú zmrzlinu. Polejeme omáčkou, dozdobíme ďalšími sušienkami a jahodami.