0
0
Zmrzlinový pohár s jahodami

Zmrzlinový pohár s jahodami

50 min
10 porcií

Vanilková zmrzlina

  • 5 žĺtkov
  • 100 g kryštálového cukru Castello
  • 2 vanilkové struky
  • 250 ml plnotučného mlieka Pilos
  • štipka soli Castello
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)

Shortbread

  • 180 g polohrubej múky Castello
  • 180 g hladkej múky Castello
  • 240 masla Pilos
  • 120 g kryštálového cukru Castello
  • ½ lyžičky soli Castello

Na ozdobenie

  • 500 g jahôd
  • 50 g práškového cukru Castello
     

Postup

POTREBUJEME

  • metličku na šľahanie
  • sitko
  • zmrzlinovač
  • mixér s nadstavcom lopatka
  • plech na pečenie

Čas chladenia

  • 12 hodín 

Čas mrazenia

  • 12 hodín 

Vanilková zmrzlina

Prípravu začneme deň vopred, aby zmes na zmrzlinu cez noc vychladla.

Žĺtky ručne vyšľaháme s polovicou cukru. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a tupou stranou noža z neho vyškriabeme zrniečka. Zmiešame ich s druhou polovicu cukru a spolu s mliekom a štipkou soli dáme zohriať do hrnca na mierny oheň. Keď sa cukor roztopí, prilejeme najskôr malé množstvo horúceho mlieka do vaječnej zmesi, aby sa vyrovnali teploty a vajíčka sa nezrazili. Až potom prelejeme celú vaječnú zmes do mlieka. Za stáleho miešania ohrievame na miernom ohni do zhustnutia. Dávame pozor, aby sme neprekročili teplotu 85 °C, žĺtky by sa mohli zraziť.

Tip: Keď krém pokryje drevenú varešku, na ktorej urobíme prstom čiaru a nezleje sa, je hotový - tzv. nappante.

Uvarený krém ihneď stiahneme z ohňa a prilejeme smotanu na šľahanie. Precedíme ho a cez noc necháme vychladnúť v chladničke.

Na druhý deň ho nalejeme do zmrzlinovača a zmrazíme podľa návodu na použitie. Hotovú zmrzlinu prenesieme do mrazuvzdornej nádoby a skladujeme v mrazničke.

Shortbread

Sušienky pripravíme vopred, aby do servírovania vychladli.

Všetky ingrediencie zmiešame v mixéri s nadstavcom lopatka na mrveničku. Vtlačíme ju do plechu vystlaného papierom na pečenie do výšky asi 5 mm. Rovnomerne popicháme vidličkou, nakrájame na rovnomerné kocky a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 30 minút doružova.

Tip: Ak povrch príliš zhnedne, sušienky budú tvrdé.

Na ozdobenie

Polovicu jahôd rozmixujeme s práškovým cukrom na hladkú omáčku. Druhú polovicu nakrájame na štvrtiny.

Servírovanie

Tesne pred podávaním vyberieme vanilkovú zmrzlinu z mrazničky, aby trošku povolila. Na dno zmrzlinových pohárov nasypeme shortbread, pridáme nakrájané jahody a vanilkovú zmrzlinu. Polejeme omáčkou, dozdobíme ďalšími sušienkami a jahodami.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info