0

Ovocie a zelenina pre zdravé srdce

Je všeobecne známe, že vitamíny a minerálne látky, ktoré sú obsiahnuté v ovocí a zelenine budujú naše zdravie. Hlavnou príčinou chorôb kardiovaskulárneho systému je vysoká hladina cholesterolu a vysoký krvný tlak. Na zdravie nášho srdca vplývajú taktiež naše návyky: pitie alkoholu, fajčenie, stres. Aby sme znížili riziko vzniku chorôb kardiovaskulárneho systému, naša strava by mala byť zdravá a vyvážená.

Cesnak a cibuľa sú bohaté na fytozlúčeniny – prírodné chemické zlúčeniny s neobyčajnými liečebnými účinkami. Cesnak a cibuľa vplývajú na zníženie tlaku a na zlý cholesterol. Taktiež zabraňujú upchatiu ciev krvnou zrazeninou.

Vláknina obsiahnutá v zelenine a ovocí je ľahko rozložiteľná a rovnako napomáha pri znižovaní cholesterolu. Zemiaky, baklažán, cuketa, paradajky, špenát, bôb, egreše, banány, broskyne, hrozno a ananás sú bohaté na draslík, ktorý upravuje srdcový krvný tlak.

Mnoho jedlých rastlín obsahuje antioxidanty, ktoré predchádzajú procesu starnutia na bunkovej úrovni. Posilňujú obranné mechanizmy buniek, vďaka čomu sú pripravené bojovať s ťažkými chorobami, jedným z antioxidantov je karotén, ktorý sa nachádza v mrkve. Bojuje proti voľným radikálom, ktoré sú príčinou vzniku ochorenia srdca.

Za jednu z príčin kôrnatenia tepien, infarktu myokardu alebo trombózy je považovaná vysoká hladina homocysteínu. Vitamín B6 a kyselina listová účinne znižujú hladinu homocysteínu, preto by sme mali do svojej stravy zaradiť napríklad špargľu, papriku a rôzne strukoviny .

Ale majme na pamäti, že zelenina a ovocie nerobia zázraky bez pravidelných prehliadok, bez toho, aby sme zo stravy nevylúčili výrobky, ktoré sú škodlivé pre naše srdce a bez zmeny niektorých nežiaducich návykov.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať