Máme radi mozzarellu
V posledných rokoch nechýba mozzarella ani v našich slovenských chladničkách. Máme ju radi samotnú či pokrájanú v šalátoch, ale čoraz častejšie ju aj vyprážame, varíme alebo pečieme. No čo o tomto lahodnom syre vieme alebo nevieme? Tento tradičný mäkký syr vymysleli kedysi dávno chudobní ľudia v južnom Taliansku v oblasti zvanej Kampánia. Dejiny jeho vzniku siahajú do čias, keď sa na tomto území začali pásť byvoly, pretože pravá mozzarella s názvom mozzarella di bufala sa vyrába práve z byvolieho mlieka. To sa od kravského odlišuje obsahom tukov, bielkovín a vyššou koncentráciou mliečnych kultúr. Byvolie mlieko je vzácne a najviac je ho počas letných mesiacov, preto bola v minulosti mozzarella výsostne letným syrom. Keďže dopyt po mozzarelle je veľký počas celého roku, vyrába sa aj z kravského mlieka. Chcete vedieť ako? Čerstvé mlieko sa nechá odstáť vo veľkých kadiach spolu so syridlom a zrecou kultúrou, kým nezíska tuhšiu konzistenciu. Keď sa syrenina oddelí od srvátky, ponorí sa do vriacej vody, kde sa začne ťahať a vytvárajú sa vrstvy, ktoré sa miešaním oddeľujú a melú. Na záver sa ešte zmes pokrája na kúsky a tvaruje do guľôčok alebo do iných útvarov, ktoré sa potom ponoria do studenej vody. Napokon, krájanie dalo tomuto syru názov, pretože mozzare znamená v taliančine krájať. No dosť bolo teórie, prejdime k praxi a vyskúšajme, ako chutí lahodná mozzarella v našich receptoch, ktoré sme si pre vás pripravili.