0

Máme radi mozzarellu

V posledných rokoch nechýba mozzarella ani v našich slovenských chladničkách. Máme ju radi samotnú či pokrájanú v šalátoch, ale čoraz častejšie ju aj vyprážame, varíme alebo pečieme. No čo o tomto lahodnom syre vieme alebo nevieme? Tento tradičný mäkký syr vymysleli kedysi dávno chudobní ľudia v južnom Taliansku v oblasti zvanej Kampánia. Dejiny jeho vzniku siahajú do čias, keď sa na tomto území začali pásť byvoly, pretože pravá mozzarella s názvom mozzarella di bufala sa vyrába práve z byvolieho mlieka. To sa od kravského odlišuje obsahom tukov, bielkovín a vyššou koncentráciou mliečnych kultúr. Byvolie mlieko je vzácne a najviac je ho počas letných mesiacov, preto bola v minulosti mozzarella výsostne letným syrom. Keďže dopyt po mozzarelle je veľký počas celého roku, vyrába sa aj z kravského mlieka. Chcete vedieť ako? Čerstvé mlieko sa nechá odstáť vo veľkých kadiach spolu so syridlom a zrecou kultúrou, kým nezíska tuhšiu konzistenciu. Keď sa syrenina oddelí od srvátky, ponorí sa do vriacej vody, kde sa začne ťahať a vytvárajú sa vrstvy, ktoré sa miešaním oddeľujú a melú. Na záver sa ešte zmes pokrája na kúsky a tvaruje do guľôčok alebo do iných útvarov, ktoré sa potom ponoria do studenej vody. Napokon, krájanie dalo tomuto syru názov, pretože mozzare znamená v taliančine krájať. No dosť bolo teórie, prejdime k praxi a vyskúšajme, ako chutí lahodná mozzarella v našich receptoch, ktoré sme si pre vás pripravili.

Chlebový závin s mozzarellou a rozmarínom

Zapečený baklažán s mletým mäsom a mozzarellou

Plnené bravčové rezne s hubami, špenátom a mozzarellou

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať