0

S bryndzou v kuchyni

Aké by bolo Slovensko bez bryndzových halušiek? A aké by boli bryndzové halušky bez bryndze? Asi len zemiakové, no najmä smutné. Za najtypickejšie slovenské jedlo sú jednoznačne považované halušky s bryndzou. No čo o našej svetoznámej bryndzi v skutočnosti vieme alebo lepšie povedané nevieme? Hovorí sa, že bryndza pochádza z Rumunska, ale nie je to tak. Po rumunsky síce bryndza znamená syr a s valašskou kolonizáciou sa k nám rozširovalo ovčiarstvo, no bryndza vznikla u nás a pôvodne bola tvrdá ako parmezán. Prvá bryndziareň bola založená v roku 1787 v Detve Jánom Vagačom. Aj tvrdá bryndza sa rýchlo stala obľúbenou, dokonca aj v susednej Viedni, kam ju naši predkovia  vyvážali na trhy v ovčej koži a v typických drevených polosudoch - geletkách. Až neskôr Vagač vymyslel mletie ovčieho syra a jeho miešanie so soľným roztokom. Na svete razom bola pravá slovenská bryndza, ako ju poznáme. Dnes sa môžeme stretnúť s tromi druhmi bryndze: liptovskou, letnou a zimnou. Líšia sa len obsahom ovčieho a kravského syra a tiež obsahom tuku v sušine. Bryndza si našla v našej kuchyni svoje nenahraditeľné zastúpenie. Okrem halušiek z nej radi pripravujeme nátierku či bryndzovú polievku – demikát. No čo by ste povedali na to, skúsiť s ňou trochu zaexperimentovať? Vyčarujte z nej spolu s nami teraz dobroty, o akých sa vám ani nesnívalo. Tak do zbryndzovania priatelia!

 

Bryndzový koláč s morušou a jablkom

Bryndzový koláč s morušou a jablkom

Bravčové rezne s bryndzou, slaninou a špenátom

Bravčové rezne s bryndzou, slaninou a špenátom

Chrumkavé zemiaky s bryndzou, prosciuttom a petržlenovou vňaťou

Chrumkavé zemiaky s bryndzou, prosciuttom a petržlenovou vňaťou

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať