S bryndzou v kuchyni
Aké by bolo Slovensko bez bryndzových halušiek? A aké by boli bryndzové halušky bez bryndze? Asi len zemiakové, no najmä smutné. Za najtypickejšie slovenské jedlo sú jednoznačne považované halušky s bryndzou. No čo o našej svetoznámej bryndzi v skutočnosti vieme alebo lepšie povedané nevieme? Hovorí sa, že bryndza pochádza z Rumunska, ale nie je to tak. Po rumunsky síce bryndza znamená syr a s valašskou kolonizáciou sa k nám rozširovalo ovčiarstvo, no bryndza vznikla u nás a pôvodne bola tvrdá ako parmezán. Prvá bryndziareň bola založená v roku 1787 v Detve Jánom Vagačom. Aj tvrdá bryndza sa rýchlo stala obľúbenou, dokonca aj v susednej Viedni, kam ju naši predkovia vyvážali na trhy v ovčej koži a v typických drevených polosudoch - geletkách. Až neskôr Vagač vymyslel mletie ovčieho syra a jeho miešanie so soľným roztokom. Na svete razom bola pravá slovenská bryndza, ako ju poznáme. Dnes sa môžeme stretnúť s tromi druhmi bryndze: liptovskou, letnou a zimnou. Líšia sa len obsahom ovčieho a kravského syra a tiež obsahom tuku v sušine. Bryndza si našla v našej kuchyni svoje nenahraditeľné zastúpenie. Okrem halušiek z nej radi pripravujeme nátierku či bryndzovú polievku – demikát. No čo by ste povedali na to, skúsiť s ňou trochu zaexperimentovať? Vyčarujte z nej spolu s nami teraz dobroty, o akých sa vám ani nesnívalo. Tak do zbryndzovania priatelia!