Ako grilovať? Najpopulárnejšie metódy
Sú dve základné metódy grilovania - priame a nepriame grilovanie. Prečítajte si, čím sa odlišujú.
Priame grilovanie
- Metóda vhodná na grilovanie malých, nie príliš hrubých kúskov mäsa, rýb a zeleniny.
- Grilované potraviny sa ukladajú priamo nad rozohriatu pahrebu. Takto môžeme grilovať klobásy, hydinu bez kostí, steaky, rybie filety, mleté mäso na hamburgery, hot dogy, syry, ovocie, niektoré druhy zeleniny a tiež pečivo.
- Potraviny grilované touto metódou počas pečenia obrátime len raz, približne v polovici pečenia.
- Rošt by mal byť umiestnený cca 10-15 cm nad pahrebou, ktorá by mala byť rovnomerne rozložená pod grilovanými potravinami.
Nepriame grilovanie, čiže barbecue
- Tento spôsob grilovania sa hodí na pečenie väčších kusov mäsa, ktoré si vyžadujú dlhší čas pečenia. Spočíva v tom, že jedlo nie je kladené priamo nad zdroj tepla.
- Spôsob grilovania – všetko uhlie rozhrnieme do strán. Potraviny dáme na tácku, ktorú uložíme na rošt medzi rozhrnuté uhlie. Gril prikryjeme poklopom, vďaka čomu teplo stúpa z uhlíkov na veko, od ktorého sa odráža naspäť, čím je zabezpečené rovnomerné pečenie.
- Nepriame grilovanie je vhodným spôsobom na pečenie hydiny s kosťami, rebierok, krkovičky a väčších kotliet - potravín, ktoré treba piecť dlhšie než 25 minút.