Ako uskladniť víno?
Skladovanie vína sa nesmie podceniť, pretože nie vždy sa rozhodneme fľašu otvoriť ihneď po jej kúpe. Je dobré si pamätať, že pre všetky vína – červené, šumivé a sladké – je vhodná teplota skladovania okolo 12 ⁰C a vlhkosť približne 75 %.
Vína uzavreté zátkou z prírodného korku musia ležať, pretože zátka je tak celý čas ponorená vo víne, vďaka čomu je roztiahnutá a zamedzuje vniknutiu vzduchu do fľaše. Tento problém odpadá, keď je víno uzavreté skrutkovacou alebo syntetickou zátkou – taká zátka sa nemôže zmenšiť a vína sú tak dobre chránené. Vína nemajú rady svetlo, preto ich skladujeme v tmavých miestnostiach.
Teplota skladovania sa však líši od teploty podávania, a preto nesmieme zabudnúť biele víno pred podaním schladiť na cca 8 – 12 ⁰C. Červené vína podávame o niečo teplejšie, než je teplota ich skladovania – pri teplote cca 14 °C až 18 °C, čo je ideálna izbová teplota.