Víno a syr – dokonalý pár
Je všeobecne známe, že syr je jedna z najlepších chuťoviek, ktoré sa hodia k vínu. Stáročná tradícia syrových doštičiek alebo tanierov, ktorá má svoje korene v tradičnej pohostinosti kultúr Stredomoria, je dnes praktizovaná po celom svete. A hoci podávanie syrov s vínom je samozrejmosťou, výber správneho syra k danému vínu nemusí byť taký jednoduchý. Samozrejme existujú niektoré všeobecné zásady, ktoré nám výber môžu uľahčiť. Dôležité je však si zapamätať, že v párovaní vín so syrmi, rovnako ako v iných oblastiach kulinárneho umenia, najdôležitejší je subjektívny chuťový pocit.
- Čerstvé nesolené syry sa najlepšie hodia k vínam bielym, ľahkým a s plnou v chuťou.
- Čerstvé slané syry sa ideálne hodia k ľahkým červeným vínam, málo trieslovým a s ovocným buketom.
- Mäkké, rozplývajúce plesňové syry napr. camembert a brie sa hodia k aromatickým, trieslovým červeným vínam a k bielym vínam.
- Tvrdé plesňové syry ako je gorgonzola alebo roquefort harmonizujú s chuťou červených vín s vyšším obsahom alkoholu a výrazným buetom. K nim vyberáme vína najviac aromatické a s intenzívnou chuťou. Ideálne sa hodia ku sladkým a ťažkým vínam ako je napr. portské. Tiež tokajské víno alebo biele dezertové zo sušených hrozien sa k nim bude vynikajúco hodiť.
- Tvrdé syry sú zvyčajne vhodnejšie k červeným vínam. Čím viac je kompaktná hmota syra, tým viac sa k nemu budú hodiť vína trieslové s intenzívnou chuťou. K takýmto vínam ako Barolo alebo Cabernet Sauvignon budú sa hodiť syry typu gouda alebo cheddar. Avšak, treba byť opatrný pri kombinovaní vína so syrmi s intenzívnou chuťou – môžu nám totiž zatieniť chuť vína.
- Ku kozím syrom treba vyberať syra podľa stupňa zrelosti. Mladé a čerstvé syry sa lepšie hodia k ľahkým bielym vínam, zatiaľ čo zrelé kozie syry ladia s červenými vínami bohatými na arómu.
- Ovčie syry je dobré kombinovať so sladkými vínami.
- Bezpečná metóda kombinovania často spočíva v spájaní syrov s vínami pochádzajúcimi z rovnakého regiónu alebo podobnej chuti napr. ovocnej alebo bylinnej.
- Pri kombinovaní vína so syrmi, sa treba riadiť nielen chuťou, ale tiež štruktúrou. Šumivé vína vďaka oxidu uhličitému a vysokej kyslosti sa budú hodiť k tučným syrom s bielou plesňou, ktoré svojou váhou vyrovnajú ich ľahkosť.
- Pri podávaní syrov treba tiež pamätať na ich teplotu – syry treba vybrať z chladničky asi hodinu pred podávaním. Pri izbovej teplote syry získajú správnu konzistenciu, intenzívnejšiu arómu a lepšiu chuť, a tak budú lepšie ladiť s vínami.