Ananásové gazpacho s kokosovým parfait
Parfait
- 200 g mascarpone Lovilio
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 200 ml sladeného kondenzovaného mlieka Pilos
- 100 g strúhaného kokosu Belbake
Ananásové gazpacho
- 1 veľký ananás (cca 1 kg)
- 200 g medu Confeira
- šťava z 2 citrónov
- 2 celé škorice Mikado
Meringy
- 125 g bielkov
- štipka soli Belbake
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 60 g práškového cukru Belbake
- 80 g strúhaného kokosu Belbake
Postup
POTREBUJEME
- šľahací mixér
- menšiu formu
- potravinovú fóliu
- zapekaciu misu
- mixér na smoothie
- silikónovú stierku
- cukrárske vrecko s hladkou špičkou
- plech na pečenie
- papier na pečenie
Parfait
Parfait pripravíme deň vopred. Vychladenú šľahačku a mascarpone vyšľaháme šľahacím mixérom do polotuha. Do zmesi prilejeme sladené kondenzované mlieko, prisypeme kokos a jemne zašľaháme. Menšiu formu vystelieme potravinovou fóliou a nalejeme do nej krém. Cez noc necháme zamraziť. Hotové parfait krájame pred podávaním na úhľadné rezy nožom namočeným do horúcej vody.
Ananásové gazpacho
Ananás očistíme a nakrájame na plátky. Stredy vyrežeme, pretože dužina je tam príliš vlásočnatá. Plátky ananásu vložíme do zapekacej misy, zalejeme medom, citrónovou šťavou, pridáme škoricu a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 30 minút do zmäknutia. Upečený ananás necháme vychladnúť a potom ho rozmixujeme spolu so šťavou, ktorú pustil. Ananás môžeme rozmixovať úplne dohladka alebo môžeme časť nasekať, aby v zmesi ostali kúsky ananásu.
Tip: Ananás dozrieva pri izbovej teplote, nikdy ho neskladujeme v chladničke.
Meringy
Šľahacím mixérom na stredných otáčkach šľaháme bielky so štipkou soli. Keď sa vytvorí pena, pomaly prisypávame kryštálový cukor. Vyšľaháme dotuha. Do snehu stierkou ručne jemne vmiešame preosiaty práškový cukor a 50 g kokosu. Zmes prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanesieme rovné tenké pásiky. Posypeme ich zvyšným kokosom a sušíme ich 90 minút v rúre vyhriatej na 110 °C.
Tip: Meringy skladujeme vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.
Servírovanie
Ananásové gazpacho podávame v hlbokom tanieri s kokosovým parfait a meringami.