Palacinky crêpes suzette
Palacinky
- 150 g hladkej múky Belbake
- štipka soli Belbake
- 20 g kryštálového cukru Belbake
- kôra z 1 pomaranča
- 4 vajíčka
- 1 žĺtok
- 400 ml plnotučného mlieka Pilos
- 80 g prepusteného masla (klarifikovaného) na pečenie palaciniek
Omáčka
- šťava z 2 pomarančov (cca 150 ml)
- šťava z 1 citróna
- 3 lyžice pomarančového likéru
- kôra z 1 pomaranča
- kôra z 1 citróna
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 120 g masla Pilos
- 3 lyžice Karpatského KB
Postup
POTREBUJEME
- sitko
- metličku na šľahanie
- panvicu
- strúhadlo
Palacinky
Múku preosejeme do väčšej misky. Pridáme soľ, cukor a pomarančovú kôru. Pridáme vajíčka, žĺtok a rozmiešame dohladka. Postupne prilejeme mlieko. Cesto necháme aspoň 1 hodinu odstáť. Na rozpálenej panvici s trochou prepusteného masla pečieme tenké palacinky.
Tip: Maslo klarifikujeme, aby sme ho zbavili mliečnej bielkoviny a palacinky sa pri dlhšom smažení nepripaľovali. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo.
Postup, ako pripraviť prepustené maslo nájdete vo videorecepte na Cisársky trhanec.
Omáčka
V miske zmiešame pomarančovú a citrónovú šťavu, likér, citrónovú a pomarančovú kôru. Cukor dáme na panvicu skaramelizovať s 2 lyžicami zmesi. Keď sa vytvorí karamel, pridáme maslo a prilejeme zvyšnú zmes. Pridáme pomaranč nakrájaný na kolieska a necháme prevariť asi 3 minúty. Palacinky poskladáme na trojuholníky a ohrejeme v omáčke aspoň 1 minútu. Na záver prilejeme brandy a flambujeme.
Servírujeme ihneď.
Tip: Nebojte sa flambovať, alkohol sa vyparí a zostane len aróma a intenzívna chuť, ktorá by inak zostala na dne panvice a nedostala by sa do jedla.