Bábovka savarin s limoncinom a zabaglione
Savariny
- 190 g polohrubej múky Belbake
- 3 vajíčka
- 10 g droždia
- 15 g kryštálového cukru Belbake
- 1/2 lyžičky soli Belbake
- kôra z 1 citróna
- 45 g zmäknutého masla Pilos
Sirup
- 300 ml vody
- 300 g medu
- 300 ml limoncina
- 3 citróny
Mousse zabaglione
- 4 žĺtky
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 80 ml limoncina
- 3 plátky želatíny
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom na šľahanie a miesenie cesta
- strúhadlo
- potravinovú fóliu
- formu na donuty alebo minibábovky
- ohňovzdornú misku
- metličku na šľahanie
- silikónovú stierku
Čas kysnutia: cez noc
Cesto
Do robota s nadstavcom na miesenie cesta dáme múku, vajíčka, rozdrobené droždie a miesime asi 3 minúty. Potom pridáme cukor, soľ a citrónovú kôru. Na záver pridáme mäkké maslo a vymiešame hladké a elastické cesto, ktoré sa odliepa od misky. Preložíme ho do misky, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť cez noc v chladničke.
Sirup
Vodu s medom a limoncinom necháme zovrieť. Pridáme umyté citróny nakrájané na kolieska a varíme ich do sklovita. Odstavíme a necháme lúhovať do ďalšieho dňa.
Savariny
Na druhý deň vykysnuté cesto ešte krátko premiesime. Odkrajujeme z neho kúsky, z ktorých vytvarujeme malé donuty a naplníme nimi formu. Necháme ešte podkysnúť na teplom mieste približne 45 minút. Pečieme pri 180 °C približne 20 minút dozlatista. Upečené savariny namočíme do pripraveného sirupu a necháme nasiaknuť (približne 5-10 minút).
Mousse zabaglione
Žĺtky s cukrom a limoncinom vyšľaháme parou do hustej a svetlej peny. Stiahneme a do teplej zmesi primiešame napučanú a vyžmýkanú želatínu. Vlažný žĺtkový krém prelejeme do studenej misky a opatrne primiešame polotuhú šľahačku. Necháme zatuhnúť.
Servírovanie
Savariny servírujeme s moussom zabaglione a plátkom citróna uvareného v sirupe.