Baklažánová veža
- 1 baklažán
- morská soľ v mlynčeku Kania
- hladká múka Belbake na obalenie
- 2 vajíčka
- slnečnicový olej Promienna
- 2 väčšie zrelé paradajky
- 50 g syra grana padano Lovilio
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 hrsť listového šalátu mix
- olivový olej Primadonna
- 1 citrón
Postup
Potrebujeme
- kuchynské utierky
- sitko
- zapekaciu misu
- strúhadlo
Umytý a osušený baklažán nakrájame na kolieska. Osolíme ich a necháme 10 minúť „vypotiť“,
aby sme ich zbavili horkosti. Potom ich opláchneme pod studenou tečúcou vodou a dôkladne osušíme. Kolieska osušeného baklažánu obalíme najskôr v múke a potom v rozšľahanom vajíčku.
Opečieme ich na rozpálenej panvici so slnečnicovým olejom po oboch stranách do zlatohneda.
Opečené kolieska preložíme na tanier s kuchynskými utierkami, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
Paradajky nakrájame na tenšie kolieska, syr nastrúhame a bazalkové lístky natrháme na menšie kúsky.
Tip: Na prípravu môžeme použiť aj cherry paradajky.
Do zapekacej misy postupne vrstvíme kolieska baklažánu, kolieska paradajky, ktoré zľahka osolíme a okoreníme, natrhané lístky bazalky a nastrúhaný syr. Postup ešte raz zopakujeme, kým neminieme všetky suroviny. Vzniknuté „veže“ pokvapkáme olivovým olejom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 °C približne 10 – 15 minút.
Medzitým pripravíme z umytých a osušených šalátových listov šalát – ochutíme ho soľou, korením, citrónovou šťavou a pár kvapkami olivového oleja.
SERVÍROVANIE
Baklažánové veže servírujeme spolu so šalátom.