Baskický koláč s višňovým džemom
Korpus
- 125 g mandľových plátkov Belbake
- 250 g masla Pilos
- 215 g kryštálového cukru Belbake
- 2 vajíčka
- 310 g polohrubej múky Belbake
- 1 lyžička prášku do pečiva Belbake
- polohrubá múka Belbake (na podsypanie)
Pudingový krém
- 650 ml mlieka Pilos
- 7 žĺtkov
- 170 g kryštálového cukru Belbake
- 60 g hladkej múky Belbake
- 200 g višňového džemu Maribel
Na potretie
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- štipka soli Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- sekací mixér
- robot s nadstavcom lopatka
- stierku
- potravinársku fóliu
- metličku
- valček
- okrúhlu formu s vlnitým okrajom a vyberateľným dnom (priemer 28 cm)
Korpus
Mandľové plátky zomelieme na jemný prášok – mandľovú múku. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme aj vajíčka. Suché ingrediencie spolu s mandľovou múkou zmiešame a pridáme k pene. Krátko miešame do spojenia. Cesto zabalíme do fólie a necháme odpočinúť v chladničke.
Pudingový krém
Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým metličkou vymiešame žĺtky s ostatnými suchými ingredienciami. Do žĺtkovej zmesi prilejeme malé množstvo horúceho mlieka, aby sa vyrovnali teploty a žĺtky sa nezrazili. Potom prelejeme zmes do mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Baskický koláč
Polovicu vychladnutého cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu. Cestom vystelieme dno aj boky formy, zľahka pritlačíme prstami a prebytočné cesto odstránime. Dno natrieme džemom. Pridáme vrstvu dohladka vymiešaného pudingu. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu a prikryjeme ňou povrch koláča. Spoje pritlačíme a prebytočné cesto zrežeme. Povrch potrieme zmesou vajíčka, žĺtka a soli. Potom naň pomocou vidličky vytvoríme vzor mriežky. Koláč pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C približne 30 – 45 minút dozlatista. Vychladnutý upečený koláč vyberieme z formy a servírujeme nakrájaný na rezy.