2
15
Baskický koláč s višňovým džemom

Baskický koláč s višňovým džemom

1 h 15 m
15 porcií

Korpus

  • 125 g mandľových plátkov Belbake
  • 250 g masla Pilos
  • 215 g kryštálového cukru Castello
  • 2 vajíčka
  • 310 g polohrubej múky Castello
  • 1 lyžička prášku do pečiva Castello
  • polohrubá múka Castello (na podsypanie)

 

Pudingový krém

  • 650 ml mlieka Pilos
  • 7 žĺtkov
  • 170 g kryštálového cukru Castello 
  • 60 g hladkej múky Castello
  • 200 g višňového džemu Maribel

 

Na potretie

  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • štipka soli Castello

 

 

POSTUP

POTREBUJEME

  • sekací mixér
  • robot s nadstavcom lopatka
  • stierku
  • potravinársku fóliu
  • metličku
  • valček
  • okrúhlu formu s vlnitým okrajom a vyberateľným dnom (priemer 28 cm)

Korpus

Mandľové plátky zomelieme na jemný prášok – mandľovú múku. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme aj vajíčka. Suché ingrediencie spolu s mandľovou múkou zmiešame a pridáme k pene. Krátko miešame do spojenia. Cesto zabalíme do fólie a necháme odpočinúť  v chladničke.

Pudingový krém

Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým metličkou vymiešame žĺtky s ostatnými suchými ingredienciami. Do žĺtkovej zmesi prilejeme malé množstvo horúceho mlieka, aby sa vyrovnali teploty a žĺtky sa nezrazili. Potom prelejeme zmes do mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Baskický koláč

Polovicu vychladnutého cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu. Cestom vystelieme dno aj boky formy, zľahka pritlačíme prstami a prebytočné cesto odstránime. Dno natrieme džemom. Pridáme vrstvu dohladka vymiešaného pudingu. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu  a prikryjeme ňou povrch koláča. Spoje pritlačíme a prebytočné cesto zrežeme. Povrch potrieme zmesou vajíčka, žĺtka a soli. Potom naň pomocou vidličky vytvoríme vzor mriežky. Koláč pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C približne 30 – 45 minút dozlatista. Vychladnutý upečený koláč vyberieme z formy a servírujeme nakrájaný na rezy.

 

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    28. október 2019, 19:55

    Ahoj chcela by som sa spýtať aká vysoká je tá forma?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    20. jún 2019, 18:49

    ako to prosím vás servírujete ked je to taketo pekne s hladkymi okrajmi ? cim to krajate ? Vdaka

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      25. jún 2019, 15:06

      Maros ja mam na krajanie uplne vsetkeho aj kolacov dokonca aj tych so zele noze z dellinger-u to su take pevne japonske noze z damaskovej ocele a nic sa ne nelepi a ani sa nedrobia

      Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať