Batatové šúľance s orechami
Suroviny
- 500 g batatov
- 150 g polohrubej múky Belbake
- 100 g hladkej múky Belbake
- štipka soli Kania
- 50 g masla Pilos
- 40 g vlašských orechov Alesto
- 3 lyžice medu
Potrebujeme
škrabku, sitko, sekací mixér
POSTUP
Očistené bataty pokrájame na menšie kúsky a varíme 10 minút v hrnci s vodou.
Tip: Batatové šupky nevyhadzujeme, môžeme si z nich upiecť batatové čipsy.
Uvarené sladké zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Potom ich rozmixujeme do hladka. Spojíme s oboma múkami a štipkou soli. Na pomúčenej doske ručne vypracujeme ľahké nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na približne rovnako veľké časti.
Tip: Presné množstvom múky závisí od odrody a šťavnatosti zemiakov.
Z každej časti vytvarujeme rukami valček hrubý približne 2 cm. Odkrajujeme z neho malé kúsky, ktoré ušúľame v pomúčených dlaniach alebo na pracovnej doske do tvaru šúľancov. Šúľance ešte pomúčime, aby sa navzájom nezlepili a varíme vo vriacej vode približne 5 – 6 minút.
Ešte horúce scedené šúľance vložíme do panvice s rozpáleným maslom a krátko za občasného miešania opečieme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu batatových šúľancov, posypeme mletými orechmi a polejeme lyžicou medu.
Tip: Orechy môžeme nahradiť mletým makom, osladenou strúhankou alebo horúcou ovocnou omáčkou. Šúľance môžeme aj krátko zapiecť.