Batatová polievka
Suroviny
- 1 kg batát
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 30 g masla Pilos
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica strúhaného čerstvého zázvoru
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžička kurkumy Kania
- 500 ml mlieka Pilos
- 200 ml vody
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 200 g bryndze Pilos
- farebné korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
kefu na zeleninu škrabku na zeleninu, plech, papier na pečenie, strúhadlo, ponorný mixér
POSTUP
Čipsy
Bataty v šupke pod tečúcou vodou očistíme a zbavíme nerovností alebo poškodenej kôry. Dôkladne osušíme a očistíme škrabkou na zeleninu. Šupky zmiešame s lyžicou olivového oleja, štipkou soli a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C s režimom horúceho vzduchu približne 12 – 13 minút.
Polievka
Vo veľkom kastróle na roztopenom masle restujeme najemno nakrájanú cibuľu približne 5 minút. Potom pridáme nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Po asi 3 minútach primiešame štipku mletého čierneho korenia, soľ a kurkumu. Krátko opečieme a pridáme bataty nakrájané na menšie kocky. Zalejeme mliekom, vodou a pod pokrievkou varíme 17 minút.
Po uvarení odoberieme z hrnca tretinu polievky, ktorú vyšľaháme ponorným mixérom a vrátime naspäť do polievky.
Prilejeme smotanu a krátko prevaríme. Polievku pred servírovaním necháme aspoň 15 minút postáť.
Servírovanie
Polievku servírujeme v hlbokom tanieri s lyžicou vymiešanej bryndze, dochutenú farebným korením, bohato posypanú petržlenovou vňaťou a ozdobenú batatovými čipsami.