Biskupský chlebík
Suroviny
- 260 g sušených hrozienok Belbake
- 260 g sušených brusníc Alesto
- 130 ml pomarančovej šťavy
- 80 ml brandy
- 30 g medu
- kôra z 1 pomaranča
- kôra z 1 citróna
Cesto
- 130 g trstinového cukru Belbake
- 160 g masla Pilos
- 3 vajcia
- 30 ml brandy
- ½ lyžičky perníkového korenia Kania
- 150 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 70 g mandľových blanšírovaných plátkov Belbake
Zdobenie
- 400 g práškového cukru Belbake
- 20 ml brandy
- šťava z cca 1 citróna
- 100 g pomarančového džemu Maribel
- sušené kolieska z 1 pomaranča
- 4 celé škorice
Čas odležania ovocia: 12 hodín
Potrebujeme
strúhadlo, robot s nadstavcom lopatka, formu na chlebík s rozmermi cca 22 × 8 × 7 cm, papier na pečenie, alobal, metličku
POSTUP
Ideálne deň vopred vo väčšej miske zmiešame sušené ovocie (hrozienka, brusnice) s pomarančovou šťavou, brandy, medom, nastrúhanou pomarančovou a citrónovou kôrou a necháme cez noc napučať.
Cesto
Na druhý deň v robote s lopatkovým nadstavcom vyšľaháme cukor spolu s maslom do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajcia. Prilejeme brandy, prisypeme perníkové korenie, múku zmiešanú s práškom do pečiva a šľaháme do spojenia. Nakoniec do cesta ručne zapracujeme mandľové plátky a precedené napučané ovocie (šťavu odložíme na neskôr). Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie, povrch zarovnáme a zakryjeme alobalom. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 1 hodinu, potom odokryjeme a dopekáme 20 – 30 minút.
Ešte horúci chlebík vo forme polejeme odloženou šťavou a necháme úplne vychladnúť.
Zdobenie
Práškový cukor vymiešame s brandy. Postupne pridávame citrónovú šťavu tak, aby poleva zostala hustá.
Tip: Ak chlebík pripravujeme pre deti, alkohol nahradíme pomarančovou šťavou.
Vychladnutý chlebík vyberieme z formy a stiahneme papier na pečenie. Povrch potrieme najprv džemom a potom polevou. Dozdobíme škoricou a sušenými kolieskami pomaranča.
Tip: Pomaranč nakrájaný na plátky sušíme v rúre vyhriatej na 40 °C približne hodinu.