Orechovo-jablkové rožky z krehkého smotanového cesta
Suroviny
Cesto
- 225 g hladkej múky Belbake + na podsýpanie
- 125 g masla Pilos
- 100 g kyslej smotany Pilos (16 %)
Náplň
- 230 g mletých vlašských orechov Alesto
- 100 g práškového cukru Belbake
- 200 g jablkovej výživy (alebo pyré)
Servírovanie
- 100 g práškového cukru Belbake
Čas tuhnutia: 2 hodiny
Potrebujeme
robot s nadstavcom lopatka, potravinársku fóliu, valček, veľký plech, papier na pečenie, malé sitko
POSTUP
Cesto
V robote s nadstavcom lopatka zmiešaním múky a na menšie kúsky nakrájaného studeného masla vypracujeme mrveničku. Pridáme smotanu a miešame už len do spojenia. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý necháme tuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
Náplň
V menšom kastróle zmiešame mleté orechy s cukrom a výživou. Krátko varíme na miernom ohni do zhustnutia. Potom náplň preložíme do misky a necháme vychladnúť.
Odstáte cesto rozdelíme na 4 časti a z každej z nich vymiesime bochník. Z bochníkov na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme kruhy.
Tip: Počas vaľkania cesto otáčame, aby sa neprilepilo.
Kruh prerežeme na 8 trojuholníkov. Na každý trojuholník dáme lyžičku náplne. Okraje na kratšej strane zahneme smerom do vnútra, aby plnka počas pečenie nevytekala. Rožky zrolujeme smerom k špicu. Uložíme ich koncom cesta smerom dolu v dostatočných rozostupoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút do zlatista.
Servírovanie
Čerstvo upečené orechové rožky servírujeme posypané cukrom.