Bohatý vianočný koláč
Suroviny
Cesto
- 150 g kandizovaného zázvoru Alesto
- 150 g sušených marhúľ Alesto
- 150 g hrozienok Alesto
- 150 g sušených brusníc Alesto
- 200 ml pomarančovej šťavy Solevita
- 100 ml tuzemáku
- 180 g masla Pilos
- 150 g trstinového cukru Belbake
- 4 vajcia
- 180 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- kôra z 1 pomaranča
- kôra z 1 citróna
Krém
- 200 g nátierky z čerstvého syra Milbona
- 200 g mascarpone Milbona
- 100 g práškového cukru Belbake
- kôra z 1 pomaranča
Servírovanie
- 1 pomaranč
- 50 g sušených brusníc Alesto
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka a metlička, strúhadlo, okrúhlu tortovú formu s priemerom 24,5 cm, papier na pečenie
Postup
Cesto
Nasekaný kandizovaný zázvor, sušené marhule, hrozienka, brusnice a trstinový cukor dáme do misky. Zalejeme pomarančovou šťavou a tuzemákom. Premiešame a necháme napučať ideálne do ďalšieho dňa. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Primiešame celé vajcia a na záver prisypeme múku a prášok do pečiva. Ochutíme pomarančovou a citrónovou kôrou. Napučané ovocie zlejeme a primiešame do cesta. Dôkladne premiešame a zmes preložíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 60 minút. Tip: Ak sa nám cesto zdá príliš hnedé, prikryjeme ho alobalom a dopečieme.
Krém
Nátierku z čerstvého syra, mascarpone a práškový cukor vymiešame v robote s nadstavcom metlička. Ručne primiešame nastrúhanú kôru z pomaranča. Vychladnutý koláč ozdobíme krémom, kúskami nakrájaného pomaranča a sušenými brusnicami.