Šomloi halušky
Svetlý korpus
- 4 vajcia
- 150 g práškového cukru Belbake
- 40 g roztopeného masla Pilos
- 150 g hladkej múky Belbake
Tmavý korpus
- 4 vajcia
- 150 g práškového cukru Belbake
- 40 g roztopeného masla Pilos
- 120 g hladkej múky Belbake
- 30 g kakaa Belbake
Puding
- 1 l mlieka Pilos (3,5 %)
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 20 g vanilínového cukru Belbake
- 60 g hladkej múky Belbake
- 60 g Zlatého klasu
- 2 vajcia
- 4 žĺtky
- 60 ml tuzemáku Alliance
- 100 g masla Pilos
Pomarančový rozvar
- 300 ml pomarančovej šťavy
- 150 ml vody
- 100 ml tuzemáku Alliance
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- kôra z 2 pomarančov
- 120 g hrozienok Belbake
Čokoládová poleva
- 130 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 20 g masla Pilos
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
Servírovanie
- 100 g opražených nasekaných vlašských orechov Alesto
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom metlička
- silikónovú stierku
- sitko
- papier na pečenie
- formu na pečenie s vyberateľným dnom a rozmermi cca 20 × 20 cm
- metličku
- potravinovú fóliu
- strúhadlo
Svetlý korpus
Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom do hustej peny. Stierkou opatrne vmiešame roztopené maslo a zapracujeme preosiatu múku. Cesto rovnomerne nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Tmavý korpus
Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom do hustej peny. Stierkou opatrne vmiešame roztopené maslo a zapracujeme preosiatu múku a kakao. Cesto rovnomerne nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút. Upečené korpusy necháme vo forme vychladnúť.
Puding
V hrnci necháme zovrieť mlieko spolu s polovicou kryštálového cukru a celým vanilínovým cukrom. Vo väčšej miske metličkou zmiešame zvyšný cukor, múku, Zlatý klas, vajcia a žĺtky. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Potom ho prelejeme do misky, primiešame tuzemák a maslo. Povrch pudingu prikryjeme fóliou a pri izbovej teplote necháme vychladnúť.
Pomarančový rozvar
V hrnci zohrejeme pomarančovú šťavu, vodu a tuzemák. Pridáme cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru a hrozienka, ktoré necháme napučať. Keď rozvar zovrie a cukor sa rozpustí, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
Vychladnuté korpusy vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a povrch zarovnáme. Na dno formy uložíme svetlý korpus. Polejeme ho polovicou rozvaru a posypeme všetkými napučanými hrozienkami. Potom rovnomerne nanesieme asi 2/3 pudingu a prikryjeme tmavým korpus. Polejeme ho zvyšným rozvarom a úhľadne potrieme pudingom. Šomloi halušky dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Čokoládová poleva
V zmesi horúceho mlieka a smotany roztopíme maslo. Do horúcej, ale nie vriacej, zmesi pridáme nasekanú čokoládu, necháme minútu postáť a rozmiešame dohladka.
Servírovanie
Šomloi halušky servírujeme na tanieri alebo v pohári. Podávame ich s vyšľahanou smotanou na šľahanie, poliate čokoládovou polevou a posypané opraženými a nasekanými vlašskými orechmi.