2
25
Šomloi halušky

Šomloi halušky

2 h 0 m
14 porcií

Svetlý korpus

  • 4 vajcia
  • 150 g práškového cukru Belbake
  • 40 g roztopeného masla Pilos
  • 150 g hladkej múky Belbake

 

Tmavý korpus

  • 4 vajcia
  • 150 g práškového cukru Belbake
  • 40 g roztopeného masla Pilos
  • 120 g hladkej múky Belbake
  • 30 g kakaa Belbake

 

Puding

  • 1 l mlieka Pilos (3,5 %)
  • 200 g kryštálového cukru Belbake
  • 20 g vanilínového cukru Belbake
  • 60 g hladkej múky Belbake
  • 60 g Zlatého klasu
  • 2 vajcia
  • 4 žĺtky
  • 60 ml tuzemáku Alliance
  • 100 g masla Pilos

 

Pomarančový rozvar

  • 300 ml pomarančovej šťavy
  • 150 ml vody
  • 100 ml tuzemáku Alliance
  • 200 g kryštálového cukru Belbake
  • kôra z 2 pomarančov
  • 120 g hrozienok Belbake

 

Čokoládová poleva

  • 130 ml mlieka Pilos (3,5 %)
  • 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 20 g masla Pilos
  • 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)

 

Servírovanie

  • 100 g opražených nasekaných vlašských orechov Alesto
  • 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)

POSTUP 

POTREBUJEME

  • robot s nadstavcom metlička
  • silikónovú stierku
  • sitko
  • papier na pečenie
  • formu na pečenie s vyberateľným dnom a rozmermi cca 20 × 20 cm
  • metličku
  • potravinovú fóliu
  • strúhadlo

 

Svetlý korpus

Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom do hustej peny. Stierkou opatrne vmiešame roztopené maslo a zapracujeme preosiatu múku. Cesto rovnomerne nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.

 

Tmavý korpus

Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom do hustej peny. Stierkou opatrne vmiešame roztopené maslo a zapracujeme preosiatu múku a kakao. Cesto rovnomerne nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút. Upečené korpusy necháme vo forme vychladnúť.

 

Puding

V hrnci necháme zovrieť mlieko spolu s polovicou kryštálového cukru a celým vanilínovým cukrom. Vo väčšej miske metličkou zmiešame zvyšný cukor, múku, Zlatý klas, vajcia a žĺtky. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Potom ho prelejeme do misky, primiešame tuzemák a maslo. Povrch pudingu prikryjeme fóliou a pri izbovej teplote necháme vychladnúť.

 

Pomarančový rozvar

V hrnci zohrejeme pomarančovú šťavu, vodu a tuzemák. Pridáme cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru a hrozienka, ktoré necháme napučať. Keď rozvar zovrie a cukor sa rozpustí, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.

 

Vychladnuté korpusy vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a povrch zarovnáme. Na dno formy uložíme svetlý korpus. Polejeme ho polovicou rozvaru a posypeme všetkými napučanými hrozienkami. Potom rovnomerne nanesieme asi 2/3 pudingu a prikryjeme tmavým korpus. Polejeme ho zvyšným rozvarom a úhľadne potrieme pudingom. Šomloi halušky dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.

 

Čokoládová poleva

V zmesi horúceho mlieka a smotany roztopíme maslo. Do horúcej, ale nie vriacej, zmesi pridáme nasekanú čokoládu, necháme minútu postáť a rozmiešame dohladka.

 

Servírovanie

Šomloi halušky servírujeme na tanieri alebo v pohári. Podávame ich s vyšľahanou smotanou na šľahanie, poliate čokoládovou polevou a posypané opraženými a nasekanými vlašskými orechmi.

 

 

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať