Bravčové frikasé so šampiňónmi
- 600 g bravčových kociek na guláš
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 – 4 bobkové listy Mikado
- 1 pór
- 150 g šampiňónov
- 4 vetvičky tymianu
- 100 ml suchého bieleho vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 2 lyžice masla
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- šťava z 1/2 citróna
- 800 g zemiakov
Potrebujeme
- sitko
- väčší hrniec
Postup
Bravčové frikasé
Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a orestujeme na troche olivového oleja dozlatista. Pridáme bravčové kocky, ochutíme soľou, čiernym korením a bobkovými listami. Za občasného miešania restujeme dozlatista. Medzitým nakrájame pór na menšie kúsky. Dôkladne ho umyjeme pod tečúcou vodou a pridáme k orestovanému mäsu. Umyté a očistené šampiňóny zbavíme nožičiek a nakrájame ich na osminky. Pridáme k mäsu a zľahka premiešame. Ochutíme lístkami čerstvého tymianu a podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa víno odparí, prilejeme teplý vývar a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni domäkka. Občas premiešame a podľa potreby podlejeme teplým vývarom. Frikasé zahustíme francúzskym maslom (hladká múka a maslo zmiešané v pomere 1:1), ktoré pridávame postupne. Na záver ochutíme nahrubo nasekanou petržlenovou vňaťou a šťavou z polovice citróna.
Varené zemiaky s petržlenovou vňaťou
Očistené a umyté zemiaky nakrájané na väčšie kúsky a uvaríme domäkka v osolenej vode. Uvarené zemiaky scedíme, pridáme k nim lyžicu masla, nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.
Servírovanie
Do hlbokého taniera neservírujeme varené zemiaky s petržlenovou vňaťou a vedľa frikasé s bravčovým mäsom a šampiňónmi.