Bravčové karé so šalátom z červenej repy
- 8 plátkov bravčového karé
- 60 g masla Pilos
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 250 ml bravčového vývaru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 3 lyžice smotanového chrenu Mikado
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- rastlinný olej Promienna
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 350 g červenej repy
- celá rasca Kania
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 50 g červenej cibule
- 3 lyžice červeného vínneho octu Acentino
- 100 ml suchého červeného vína
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- panvicu s pokrievkou
Chrenová omáčka
V menšom hrnci si pripravíme svetlú zápražku – hladkú múku orestujeme na 50 g masla. Necháme ju vychladnúť, a potom za stáleho miešania prilievame teplý bravčový vývar. Omáčku varíme ešte ďalších 10 – 15 minút. Osolíme a pridáme strúhaný chren. Na záver ju zjemníme smotanou a necháme prejsť varom.
Bravčové karé
Umyté a osušené plátky bravčového karé ochutíme soľou a čiernym korením. Orestujeme ich na rozpálenej panvici na troche oleja dozlatista. 5 minút pred koncom pridáme na panvicu osolené lahôdkové cibuľky. Prikryjeme pokrievkou a necháme na miernom plameni dôjsť.
Šalát z červenej repy
Červenú repu umyjeme. Uvaríme ju v šupke spolu s celou rascou v osolenej vode asi 1 hodinu domäkka. Potom ju ešte teplú ošúpeme a nakrájame na hrubšie mesiačiky. Na panvicu pridáme cukor a počkáme, kým nezačne karamelizovať. Pridáme červenú cibuľu nakrájanú na tenké pásiky a premiešame. Podlejeme červeným vínnym octom a vínom. Ochutíme soľou, korením a rascou. Na záver pridáme na kúsky nakrájanú červenú repu, trochu oleja a zvyšné maslo.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme najskôr šalát z červenej repy, naň položíme 2 plátky bravčového karé s lahôdkovou cibuľkou. Chrenovú omáčku servírujeme v samostatnej miske.