Bravčové plátky s horčicovou omáčkou a rozmarínovou kašou
- 4 plátky bravčových rezňov
- olivový olej Italiamo
- 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 2 veľké mrkvy
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- trochu hladkej múky Castello na posypanie
- 2 lyžičky masla
- 2 lahôdkové cibuľky
- 2 lyžičky dijonskej horčice Duc de Coeur
- 50 ml suchého bieleho vína
- asi 100 ml silného vývaru
- 300 g zemiakov
- 50 ml plnotučného mlieka Pilos
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Potrebujeme
- pekáč
- alobal
- pučidlo na zemiaky
Rozmarínový olej
Asi 30 ml olivového oleja zohrejeme približne na 80 °C. Pridáme 2 vetvičky čerstvého rozmarínu a necháme 2 hodiny temperovať (udržiavame pri tej istej teplote, rozmarín sa nesmie smažiť).
Pečená mrkva s rozmarínom
Očistenú a umytú mrkvu prekrojíme na polovicu, potom ju rozkrojíme po dĺžke a nakrájame na hranolčeky. Preložíme do pekáča, osolíme a okoreníme. Pridáme lístky z 1 vetvičky rozmarínu a pokvapkáme olivovým olejom. Prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 30 – 35 minút.
Mäso s omáčkou
Umyté plátky bravčového mäsa osolíme, okoreníme a pomúčime. Sprudka opečieme z oboch strán na rozpálenej panvici na olivovom oleji. Potom mäso preložíme na tanier. Do výpeku pridáme kúsok masla a speníme na ňom dosklovita najemno nakrájanú bielu časť lahôdkovej cibuľky. Pridáme 2 lyžičky dijonskej horčice, premiešame a podlejeme bielym vínom. Prevaríme a podľa potreby podlejeme vývarom. Mäso vrátime na panvicu a necháme v omáčke krátko prevariť, aby sa chute spojili. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Na záver omáčku zjemníme trochou masla.
Rozmarínové zemiaky
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a uvaríme domäkka v osolenej vode. Scedíme ich a rozpučíme, aby vznikla kaša. Pridáme 3 lyžice rozmarínového oleja a podľa potreby mlieko a smotanu. Premiešame, trochu osolíme a pridáme nahrubo nasekanú zelenú časť lahôdkovej cibuľky. Dôkladne zamiešame.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme zemiakovú kašu, pečenú mrkvu, plátok bravčového mäsa a polejeme omáčkou.