Grilovaná polenta
- 500 ml kokosového mlieka
- 1 lyžička soli
- mleté čierne korenie
- 170 g polenty
- 35 g sušených paradajok v oleji
- čerstvá bazalka
- čerstvá petržlenová vňať
- 50 g parmezánu
- 2 lyžice olivového oleja
POSTUP
POTREBUEME
- strúhadlo
- formu na chlebík
- grilovaciu panvicu
- strúhadlo
- formu na chlebík
- grilovaciu panvicu
Čas chladnutia: 1 hodina (ideálne cez noc)
Kokosové mlieko privedieme do varu, prisypeme soľ a štipku čierneho korenia. Do vriaceho mlieka zapracujeme polentu a na miernom plameni miešame 3 - 4 minúty. Akonáhle zmes začne hustnúť a odlepovať sa od dna hrnca, odstavíme. Pridáme posekané paradajky, bazalku, petržlenovú vňať a nastrúhaný parmezán. Horúcu zmes rozotrieme do formy potretej olivovým olejom a necháme minimálne hodinu chladnúť (ideálne cez noc). Po vychladnutí polentu vyklopíme z formy a nakrájame na hrubšie hranolčeky alebo iný ľubovoľný tvar. Opatrne opekáme z každej strany asi 2 minúty na grilovacej panvici potretej olivovým olejom. Hranolčeky otáčame vždy až keď je spodná časť dostatočne prepečená a ľahšie sa s ňou manipuluje.
Servírovanie
Podávame s jogurtovým či paradajkovým dipom, nakladanou zeleninou alebo olivami. Skvelo sa hodí aj ako príloha k iným jedlám, šalátom či polievkam.