Pečená cvikla
Suroviny
- 3 – 4 menšie čerstvé cvikly
- 3 – 4 mrkvy
- 3 lahôdkové cibuľky
- 1 červená cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica octu
- olivový olej Primadonna
- soľ Castello
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžička sušeného oregana Kania
- šťava z ½ citróna
Servírovanie
- biely smotanový jogurt
- pečivo
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
kefa na zeleninu, zapekaciu misu alebo plech
POSTUP
Koreňové časti cvikiel oddelíme od listov (odložíme na neskôr). Pod tečúcou vodou dôkladne vyčistíme kefou na zeleninu. Prekrojíme na štvrtiny a preložíme do zapekacej misy alebo na plech. Pridáme mrkvy a lahôdkové cibuľky nakrájané na tenšie tyčinky, cibuľu na mesiačiky a tri strúčiky cesnaku. Ochutíme medom, octom, tromi lyžicami oleja, soľou, korením a oreganom. Dôkladne premiešame a pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C približne 40 - 45 minút. Po dopečení necháme chvíľu odpočinúť, dochutíme hrubou soľou a pokvapkáme olejom.
Listy aj stonky cvikiel dôkladne umyjeme. Na oleji krátko opečieme nasekaný strúčik cesnaku. Pridáme stonky nakrájané na menšie kúsky a opekáme 5 minút. Následne dochutíme soľou a štipkou čierneho korenia. Potom do panvice vložíme aj pokrájané listy a celý obsah miešame ďalších 5 minút. V závere dochutíme citrónovou šťavou, odstavíme a necháme pár minút pod pokrievkou odpočinúť.
Servírovanie
Pečenú cviklu s ešte teplým šalátom servírujeme so smotanovým jogurtom, prípadne s kyslou smotanou a pečivom. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.
Tip: Šalát z listovej časti cvikly môžeme použiť aj samostatne ako prílohu k iným jedlám, či dokonca ním plniť rôzne slané koláče a štrúdle. Výborne chutí aj s cestovinami a ázijskými omáčkami.
K pečenej cvikle sa skvelo hodí aj ovčí alebo kozí syr, či vlašské orechy.