Broskyňový koláč
Cesto
- 1 chladené lístkové cesto Belbake
- 250 ml kyslej smotany Pilos
- 150 g práškového cukru Belbake
- 2 vajíčka
Broskyňová plnka
- 5 čerstvých broskýň
- 1 vanilínový cukor
Na ozdobenie
- 4 čerstvé broskyne
- 2 lyžice medu Confeira na potretie
Potrebujeme
- formu na pečenie s nízkym vlnitým okrajom s priemerom 24 cm (najlepšie s vyberateľným dnom)
- šľahací mixér
- sitko
- pierko na potieranie
Cesto
Celé dno aj boky formy vystelieme cestom a popicháme ho vidličkou. Smotanu, cukor a vajíčka zmiešame a nalejeme na pripravené cesto. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 30 minút.
Broskyňová plnka
Broskyne olúpame a nakrájame na kocky. Preložíme ich do hrnca a spolu s vanilínovým cukrom ich podusíme domäkka, aby sme dostali približne 50 ml šťavy. Podusené broskyne precedíme cez sitko. Broskyňovú šťavu si odložíme a broskyňové pyré a rovnomerne navrstvíme na upečený koláč.
Broskyňový koláč
Na broskyňovú plnku poukladáme broskyne nakrájané na tenké pásiky. V hrnci si zohrejeme med spolu s broskyňovou šťavou. Na záver celý koláč potrieme medovo-broskyňovou polevou.
Trik
Šupku broskýň olúpame veľmi ľahko, ak ich vopred jemne narežeme a na chvíľu ponoríme do horúcej a následne do studenej vody.
Tip
Ak broskyne pustia veľa šťavy, povaríme ich s 1 lyžicou zemiakového škrobu.