Bryndzové pagáče
Suroviny
- 150 ml mlieka Pilos
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 42 g čerstvého droždia
- 180 g hladkej múky Belbake
- 270 g polohrubej múky Belbake
- 250 g bryndze Pilos
- 80 g bravčovej masti Pikok
- 150 g masla Pilos
- 2 žĺtky
- 1 lyžička soli Belbake
- 1 vajce
- celá rasca Kania
Potrebujeme
valček, okrúhlu formičku na vykrajovanie s priemerom cca 7,5 cm
POSTUP
V teplom mlieku rozmiešame cukor a rozdrobené droždie. Necháme na teplom mieste približne 5 minút podkysnúť.
Z obidvoch druhov múky, bryndze, bravčovej masti, masla, dvoch žĺtkov, soli a kvásku vypracujeme pevné cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme asi 1 hodinu odležať.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme na približne 1 cm hrubý plát. Jedálenským nožíkom na ceste vytvoríme mriežku.
Vykrojíme kolieska, ktoré prenesieme na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti posypeme rascou. Necháme ešte 10 minúť podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 12 – 15 minút.