Bryndzový koláč s morušou a jablkom
- 200 g bryndze
- 100 g sušenej moruše Alesto
- 450 g delaktózovanej kyslej smotany Pilos (20%)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- maslo Pilos na vymastenie formy
- hladká múka Belbake na vysypanie formy
- 1 chladené lístkové cesto Chef Select
- 1 červené jablko
- lístky rukoly na ozdobenie
POSTUP
Potrebujeme
- okrúhlu formu na pečenie s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom s priemerom 25 cm
- sitko
Morušu nasypeme do misky, zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu napučať. Potom ju scedíme.
Vo väčšej miske vymiešame kyslú smotanu s bryndzou. Ochutíme soľou, korením a lístkami tymianu.
Celú formu dôkladne vytrieme maslom a vysypeme múkou. Dno aj boky formy vyložíme lístkovým cestom a prečnievajúce cesto odrežeme. Na cesto rovnomerne rozotrieme bryndzovo-smotanovú náplň. Na ňu poukladáme na tenké plátky nakrájané jablko a posypeme odkvapkanou morušou. Môžeme jemne pritlačiť. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30 – 40 minút.
TIP: Koláč necháme pred servírovaním aspoň 30 minút postáť, bude sa lepšie krájať.
Servírovanie
Koláč podávame ozdobený lístkami rukoly.