Krémešová torta s jahodami
Suroviny
- 2 lístkové cestá Chef Select & You
- 300 ml jahodového sirupu (alebo malinového či lesné ovocie)
- 200 ml vlažnej vody
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 40 g Zlatého klasu
- 30 g hladkej múky Belbake
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- 50 g masla Pilos
- 500 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)
- 500 g čerstvých jahôd
Zdobenie
- 50 g práškového cukru Belbake
Čas tuhnutia: 3 hodiny
Potrebujeme
papier na pečenie, dva veľké plechy na pečenie, metličku, potravinársku fóliu, robot s nadstavcom metlička, okrúhlu formu s vyberateľným dnom a priemerom cca 22 cm, malé sitko, flambovaciu pištoľ
POSTUP
Cesto rozrolujeme, poprepichujeme vidličkou a aj s papierom prenesieme na plech. Prikryjeme ďalším papierom na pečenie a zaťažíme druhým plechom. Medzi plechmi pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 20 minút. Rovnakým spôsobom upečieme aj druhé cesto.
Sirup spolu so 150 ml vody necháme zovrieť v hrnci. Medzitým vymiešame vajce so žĺtkami, Zlatým klasom, múkou, cukrom a 50 ml vody dohladka. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho sirupu a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným sirupom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Odstavíme a vmiešame maslo. Prelejeme do misky, povrch prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Studenú šľahačku vyšľaháme dotuha. Postupne po lyžiciach zašľaháme rozmiešaný puding.
Z oboch vychladnutých ciest pomocou formy vyrežeme kruh. Na dno tortovej formy uložíme vykrojený kruh. Očistené jahody pozdĺžne prerežeme na polovice. Uložíme ich tesne vedľa seba reznou stranou k bokom formy a špicom smerom hore dookola celej formy. Zopár jahôd si môžeme odložiť na zdobenie a zvyšné nakrájame na malé kúsky, ktoré uložíme do stredu torty. Krém opatrne povtláčame najprv k okrajom a potom nanesieme aj do stredu. Povrchu uhladíme, prikryjeme zvyšným cestom a necháme stuhnúť aspoň 3 hodiny v chladničke.
Servírovanie
Pomocou flambovacej pištole alebo utierky namočenej v horúcej vode zohrejeme boky formy a stuhnutú tortu opatrne vyberieme. Boky uhladíme a povrch posypeme cukrom. Môžeme dozdobiť zvyšnými jahodami.