Burger so špenátom
- 300 g mletého mäsa mix
- 1 vajíčko
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvý tymian
- slnečnicový olej Vita D´or
- 4 plátky ementálu Milbona
- 1 veľká paradajka
- ½ uhorky
- 2 hrste mladého špenátu
- 1 citrón
- olivový olej Primadonna
- 4 sedliacke žemle
- 4 lyžičky plnotučnej horčice Mikado
- 4 lyžičky majonézy Mikado alebo delaktózovanej kyslej smotany (20%)
Postup
Potrebujeme
- lis na cesnak
- panvicu
Mleté mäso preložíme do misky a pridáme k nemu vajíčko. Ochutíme soľou, korením, prelisovaným strúčikom cesnaku a lístkami tymianu. Dôkladne premiešame. Zo zmesi tvarujeme rukami fašírky, ktoré opekáme na panvici s rozohriatym slnečnicovým olejom z oboch strán dozlatista (asi 10 minút). Na každú fašírku položíme ku koncu opekania plátok ementálu, aby sa trochu roztopil.
Zeleninu umyjeme a osušíme. Uhorku a paradajku nakrájame na plátky a zľahka osolíme. Špenát pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom.
Žemle rozrežeme na polovice a reznou stranou nadol opečieme (môžeme ju najskôr potrieť maslom alebo pokvapkať olivovým olejom) na panvici dozlatista. Spodnú časť opečenej žemle potrieme zľahka horčicou a vrchnú smotanou alebo majonézou. Na spodnú položíme fašírku s plátkom syra, plátok paradajky a uhorky a na ne položíme pár lístkov špenátu. Prikryjeme vrchnou časťou žemle a môžeme spojiť ozdobným špáradlom alebo špajdľou.