Chrumkavý pečený bôčik s červenou kapustou a knedľou
Suroviny
- 2 kg bravčového bôčika
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 200 ml bieleho suchého vína
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 červené cibule
- 1 lyžica mletej rasce Kania
- 50 g bravčovej masti Pikok
- 8 guľôčok celého čierneho korenia
- 8 guľôčok nového korenia
- 4 bobkové listy Kania
- ½ hlávky červenej kapusty
- 2 červené repy
- 2 lyžice medu
- šťava z 1 citróna
- 200 ml červeného suchého vína
- 1 knedľa
Servírovanie
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Potrebujeme
plech, strúhadlo
POSTUP
Kožu na bôčiku narežeme, osolíme a okoreníme. Bôčik preložíme na plech na pečenie, podlejeme bielym vínom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 150 minút.
Kým sa mäso pečie, nakrájame strúčiky cesnaku a 1 červenú cibuľu na pásiky, premiešame v mise s rascou, necháme odležať a po 30 minútach pridáme k bôčiku. V hrnci na masti orestujeme na pásiky nakrájané 2 červené cibule. Ochutíme guľôčkami celého čierneho korenia a nového korenia, bobkovými listami a soľou.
Do misy nastrúhame kapustu a červenú repu. Prihodíme k základu, ochutíme soľou, premiešame, pridáme med, šťavu z citróna, podlejeme červeným suchým vínom a dusíme domäkka.
Knedľu pripravíme nad parou.
Servírovanie
Chrumkavý pečený bôčik servírujeme s knedľou a červenou kapustou. Na záver posypeme nakrájanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.