Jednoduchý slivkový koláč
Cesto
- 250 g hladkej špaldovej múky Belbake
- 3 lyžice trstinového cukru Belbake
- 1 škoricový cukor
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- kôra z 1/2 citróna
- 180 g zmäknutého masla Pilos
- 1 vajíčko na potretie
Plnka
- 4 lyžice slivkového lekváru Sympatica
- 3 lyžice mletého maku Gardis
- 500 g odkôstkovaných sliviek
- 50 ml pomarančového džúsu Vitafit
- 2 lyžice zemiakového škrobu Belbake
Potrebujeme
- strúhadlo
- potravinovú fóliu
- valček
- papier na pečenie
- plech na pečenie s rozmermi 30 x 40 cm
- pierko na potieranie
Postup
Cesto
Vo väčšej miske zmiešame múku, trstinový aj škoricový cukor, škoricu, nastrúhanú citrónovú kôru, maslo a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke, aby stuhlo. Potom cesto rozvaľkáme medzi potravinovými fóliami do tvaru kruhu s priemerom asi 28 cm a hrúbkou asi 1 cm. Rozvaľkané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plnka
Na cesto natrieme lekvár asi 4 cm od okraja, posypeme mletým makom a poukladáme slivky nakrájané na štvrtinky. Prečnievajúce okraje opatrne zahneme a preložíme na slivky. V džúse rozmiešame škrob a pokvapkáme slivky. Posypeme škoricou a trstinovým cukrom. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri 200 °C približne 20 minút. Upečený koláč necháme pred podávaním dôkladne vychladnúť.