Čokoládová torta s ganache a malinami
Korpus
- 210 g masla Pilos
- 250 g trstinového cukru Belbake
- 180 ml vody
- 3 lyžičky rozpustnej kávy Bellarom
- 180 ml mlieka Pilos
- 4 vajíčka
- 90 g kakaa Belbake
- 280 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Belbake
Plnka
- 600 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 600 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 150 g rozmixovaných malín
- 200 g malín
Čokoládové hoblinky
- 100 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
Na ozdobu
- 50 g čerstvých malín
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka
- sitko
- 3 okrúhle formy s vyberateľným dnom a priemerom 20 cm
- papier na pečenie
- misku na vodný kúpeľ
- plastovú stierku
Čas tuhnutia 8 hodín (ideálne cez noc)
Korpus
Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. V horúcej vode rozpustíme kávu a prilejeme mlieko. Do peny po jednom zašľaháme vajíčka. Potom na nízkych otáčkach striedavo zašľaháme preosiate suché ingrediencie a kávu s mliekom.
Tip: Všetky suroviny musia mať rovnakú izbovú teplotu, aby sa cesto nezrazilo.
Cesto rovnomerne nanesieme do 3 foriem vystlaných papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút.
Tip: Ak korpus pečieme v 1 forme, tak teplotu znížime na 160 °C a predĺžime čas na asi 1 hodinu. Potom vychladnutý korpus vodorovne prerežeme tak, aby nám vznikli 3 rovnako veľké pláty.
Upečené korpusy necháme vychladnúť vo forme.
Tip: Ak sa korpusy počas pečenia vyduli, ešte horúce ich vyberieme z formy a preklopíme.
Plnka
Horúcou smotanou (nie však vriacou) zalejeme nasekanú čokoládu a necháme chvíľu odstáť. Potom rozmiešame do hladka a necháme vychladnúť, aby ganache stuhla.
Čokoládové hoblinky
Na drobno nasekanú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli len do polovice (neprehriať nad 32 °C). Misku zložíme z pary a zvyšnú nerozpustenú čokoládu ručne vymiešame do hladka. Čokoládu nalejeme na hladký studený povrch, rozotrieme na tenko a necháme stuhnúť. Plastovú stierku pritlačíme na podložku a čokoládu rolujeme do tvaru hobliniek. Odložíme do chladničky.
Torta
Spodný plát cesta potrieme ½ rozmixovaných malín, potom ¼ ganache a prikryjeme druhým plátom. Postup zopakujeme a do ganache ešte povtláčame celé maliny. Prikryjeme posledným korpusom a necháme aspoň 1 hodinu stuhnúť v chladničke. Vrch aj boky stuhnutej torty potrieme zvyšnou ganache a ozdobíme čokoládovými hoblinkami a malinami.