Čokoládové osie hniezda
Cesto
- 150 ml plnotučného mlieka Pilos
- 1/2 kocky droždia
- 40 g kryštálového cukru Belbake
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 2 žĺtky
- kôra z ½ citróna
- 40 g masla Pilos
- štipka soli Belbake
Náplň
- 90 g horkej čokolády
- 80 g masla Pilos
- 40 g práškového cukru Belbake
- 30 g kakaa Belbake
- 1 lyžička mletej škorice Kania
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka
- strúhadlo
- kuchynskú utierku
- misku na vodný kúpeľ
- valček
- zapekaciu misu
Cesto
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, 20 g cukru a 50 g múky. Na teplom mieste necháme približne 10 minút podkysnúť. Potom v robote vymiesime zvyšnú múku spolu s cukrom, citrónovou kôrou, žĺtkami a pripraveným kváskom. Po približne 5 minútach pridáme zmäknuté maslo, soľ a miesime asi 10 minút. Kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misky rukami našponujeme, preložíme do misky (spojom nadol), prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu vykysnúť.
Náplň
Vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu s maslom. Potom vmiešame aj cukor, kakao a škoricu. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme čokoládovou náplňou. (okraje necháme voľné, aby náplň pri rolovaní nevytekala). Cesto pevne zrolujeme a nakrájame na plátky. Osie hniezda uložíme tesne vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy a necháme ešte 20 minút pod utierkou podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.