Crème brûlée tart so slivkami a hroznom
Korpus
- 230 g hladkej múky Belbake
- 70 g práškového cukru Belbake
- 1/2 lyžičky soli Belbake
- 150 g studeného masla Pilos
- 2 žĺtky
Krém
- 8 žĺtkov
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 250 ml mlieka Pilos
- 400 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Ešte budeme potrebovať
- 8 sliviek
- 50 g trstinového cukru Belbake
- slivky, hrozno a drobné ovocie na ozdobenie
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- mixér s nadstavcom lopatka
- potravinovú fóliu
- valček
- formu na tart s priemerom 28 cm
- metličku na šľahanie
- flambovaciu pištoľ
- papier na pečenie
- suchú fazuľu
Čas chladenia: 1 hodina
Korpus
Všetky suché ingrediencie preosejeme a spolu so studeným maslom nakrájaným na kocky vymiešame na mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí .
Tip: Ak je príliš suché, môžeme po lyžičkách pridať studenú vodu.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke aspoň 1 hodinu.
Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s hrúbkou 5 mm. Vystelieme ním dno aj boky formy. Okraje zarovnáme a dno popicháme vidličkou. Pečieme naslepo - prikryté papierom na pečenie a zaťažené fazuľou pri 180 °C približne 15 minút. Potom odokryjeme a dopečieme ešte asi 10 minút dozlatista. Na upečený a vychladnutý korpus uložíme slivky nakrájané na štvrtiny.
Krém
Žĺtky ručne vymiešame s polovicou cukru. Mlieko so smotanou a zvyšným cukrom zohrievame. Keď zmes skoro vrie, stiahneme z ohňa a malé množstvo prilejeme do žĺtkovej zmesi, aby sa vyrovnali teploty. Potom žĺtkovú zmes primiešame do mlieka. Precedíme a nalejeme do pripraveného korpusu so slivkami.
Pečieme približne 30 minút pri teplote 140 °C. Upečený crème brûlée má tuhé kraje a vnútro je ešte trochu trasľavé. Necháme ho vychladnúť pri izbovej teplote a potom stuhnúť v chladničke.
Tip: Crème brûlée je citlivý na vysoké teploty - môže sa zraziť. Je lepšie začať piecť pri nižšej teplote a radšej dlhšie. Mali by ste zistiť, ako pečie vaša rúra, dá sa piecť pri 120 – 160 °C.
Aby sa krém nezrazil, pečie sa pri nižšej teplote - 140 °C približne 30 minút.
Servírovanie
Tesne pred podávaním crème brûlée posypeme cukrom, ktorý skaramelizujeme flambovacou pištoľou a dozdobíme ovocím.
Tip: Ak nemáme plynovú pištoľ, dáme crème brûlée posypaný cukrom zapiecť do rúry na funkcii gril pri vysokej teplote.