Croissant s rebarborovo - jahodovým džemom
Croissanty
- 100 ml mlieka Pilos
- 25 g droždia
- 200 ml vlažnej vody
- 500 g hladkej múky Belbake
- 65 g kryštálového cukru Belbake
- 8 g soli Belbake
- 250 g zmäknutého masla Pilos
Na potretie
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- štipka soli Belbake
Džem
- 600 g jahôd
- 600 g rebarbory
- 500 g kryštálového cukru Belbake
- šťava z 2 citrónov
- kôra z 1 citróna
Postup
POTREBUJEME
- zaváraninové fľaše
- mixér s miesiacim hákom
- potravinovú fóliu
- papier na pečenie
- valček
- plech na pečenie
- pierko na potieranie
Čas prípravy džemu: 1 hodina
Čas odstátia ovocia: cez noc
Čas prípravy croissantov: 1 hodina
Čas kysnutia: 7 hodín
Croissanty
V mlieku rozmiešame droždie, pridáme vodu, lyžicu múky, lyžicu cukru, premiešame a necháme vykysnúť kvások. Zvyšnú múku, cukor, soľ a 20 g masla vymiešame na mrveničku. Prilejeme kvások a vymiesime elastické cesto, ktoré sa odlepuje od misky. Cesto zabalíme do fólie, nie natesno, aby mohlo kysnúť, a odložíme do chladničky na 2 hodiny.
Medzitým zvyšné maslo rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik s hrúbkou približne 3 mm. Odložíme ho do chladničky.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik, aby sme do neho mohli zabaliť maslový plát. Cesto s maslom rozvaľkáme a zložíme na 4-krát ako knihu. Cesto opäť zabalíme do fólie, nie natesno, a necháme v chladničke 1 hodinu podkysnúť.
Potom cesto v smere spoja rozvaľkáme na dĺžku valčeka a zložíme na 3-krát ako list. Opäť zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Potom postup zopakujeme ešte raz.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Nakrájame na trojuholníky dlhé asi 10 cm, najkratšiu stranu narežeme a cesto zrolujeme. Konce zahneme, aby sme vytvorili špecifický mesiacovitý tvar croissantu.
Tip: Špic croissantu umiestnime naspodok, aby sa pri pečení nerozmotával.
Croissanty necháme 1 - 2 hodiny podkysnúť, aby zdvojnásobili svoj objem. Podkysnuté croissanty potrieme vajíčkom rozšľahaným so žĺtkom a štipkou soli. Pečieme ich do chrumkava v rúre vyhriatej na 200 °C.
Tip: Croissanty pečieme krátko pri vysokej teplote, pri nižšej teplote a dlhom pečení by z nich vytekalo maslo.
Džem
Prípravu džemu začneme deň vopred.
Ovocie umyjeme, očistíme a nakrájame - jahody na väčšie kúsky, rebarboru na malé. Premiešame s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou a necháme pri izbovej teplote odstáť do druhého dňa. Na druhý deň ovocie za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia.
Tip: Hustotu kontrolujeme tak, že džem nakvapkáme na tanierik, kde v malom množstve rýchlo chladne a vidíme tak jeho reálnu hustotu.
Džem nalejeme do zaváraninových fliaš a sterilizujeme alebo stačí zabaliť do deky a nechať vychladnúť.
Tip: Ak chceme džem bez kúskov ovocia, pred varením ho rozmixujeme.
Servírovanie
Croissanty servírujeme rozkrojené a potreté domácim rebarborovo-jahodovým džemom.