Cuketový koláč
Suroviny
- 4 vajcia
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- soľ Belbake
- 6 lyžíc olivového oleja Primadonna
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 240 g polohrubej múky Belbake
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička kurkumy
- ½ lyžičky mletého kardamómu
- 320 g cukety
- 1 zrelý banán
- 1 citrón
- 4 lyžice javorového sirupu Maribel
- mletá škorica Kania
Potrebujeme
metličku, sitko, strúhadlo, zapekaciu misu s rozmermi cca 31 × 25 cm, papier na pečenie
POSTUP
Vajcia spolu s cukrom a štipkou soli vymiešame metličkou do peny. Za stáleho miešania postupne zapracovávame najprv olej a potom aj smotanu.
Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom, kurkumou a mletým kardamómom. Sypkú zmes postupne primiešame k tekutej.
Cukety a banán nastrúhame na hrubo a spolu s citrónovou kôrou dôkladne premiešame. Zmes spojíme s pripraveným základom cesta.
Cestom naplníme zapekaciu misu vystlanú papierom na pečenie a povrch zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.
Potom povrch koláča rovnomerne polejeme javorovým sirupom a vložíme ešte na ďalších 10 minút do rúry s teplotou 180 °C. Ihneď po dopečení posypeme mletou škoricou.
Tip: Kurkuma a kardamóm urobia z koláča voňavý a farebný zákusok, ktorý je po upečení tak šťavnatý, že žiadnu polevu či ozdobu už nepotrebuje. Napriek tomu ho však môžeme podávať s ľahkým citrónovým či jahodovým sorbetom alebo lyžicou šľahačky. Chuťovo je ideálny k ľadovej káve so škoricou.