Dobošová torta
Korpus
- 8 žĺtkov
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 10 bielkov
- 150 g kyslej smotany Pilos (18%)
- 200 g hladkej múky Belbake
Krém
- 3 žĺtky
- 1 vajíčko
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 70 ml vody
- 300 g masla Pilos
- 300 g horkej čokolády J.D.Gross (70 % kakaa)
- 50 g holandského kakaa Belbake
Sirup
- 50 ml vody
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 20 ml tuzemáku Alliance
Karamel
- 100 g kryštálového cukru Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- šľahací mixér
- sitko
- plech
- papier na pečenie
- 2 cukrárske vrecká
- ozdobnú špičku
- pierko na potieranie
Korpusy
Žĺtky s cukrom vyšľaháme mixérom do peny a bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridáme kyslú smotanu. Potom jemne vmiešame sneh z bielkov a preosiatu múku. Pripravené cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme zo spodnej strany predkreslili kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplníme cestom predkreslené kruhy. Pečieme pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečieme 8 korpusov. Necháme ich vychladnúť.
Krém
Žĺtky s vajíčkom dáme šľahať do mixéra a cukor s vodou dáme variť do hrnca. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, stiahneme ju z ohňa tesne predtým, ako sa začne tvoriť karamel a opatrne ju nalejeme k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľaháme ďalej, kým dostaneme hustú a svetlú penu. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridáme maslo nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladký krém.
TIP: Horúca cukrová voda žĺtky pasterizuje a takýmto jednoduchým spôsobom docielime klasický žĺtkový krém, ktorý však nemusíme prácne a dlho šľahať ručne nad parou.
Dobošová torta
Jeden plát cesta a trochu krému si odložíme na záverečné zdobenie.
Ostatné vychladnuté pláty potierame sirupom, ktorý sme získali zvarením cukru s vodou a tuzemákom, natierame na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladáme na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrieme krémom a dáme ju zachladiť.
Cukor necháme na panvici skaramelizovať a namočíme doň z jednej strany odložený plát cesta. Položíme na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkáme. Potom korpus rozkrojíme na 6 trojuholníkov (nožom potretým olejom, aby sa naň nelepil karamel). Na stuhnutú tortu nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6 ružičiek z odloženého krému a uložíme na ne karamelové trojuholníky.