11
34
Dobošová torta

Dobošová torta

1 h 0 m
8 porcií

Korpus

  • 8 žĺtkov
  • 200 g kryštálového cukru Castello
  • 10 bielkov
  • 150 g kyslej smotany Pilos (18%)
  • 200 g hladkej múky Castello

Krém

  • 3 žĺtky
  • 1 vajíčko
  • 200 g kryštálového cukru Castello
  • 70 ml vody
  • 300 g masla Pilos
  • 300 g horkej čokolády J.D.Gross (70 % kakaa)
  • 50 g holandského kakaa Castello

Sirup

  • 50 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru Castello
  • 20 ml tuzemáku Alliance

Karamel

  • 100 g kryštálového cukru Castello

POSTUP

POTREBUJEME

  • šľahací mixér
  • sitko
  • plech
  • papier na pečenie
  • 2 cukrárske vrecká
  • ozdobnú špičku
  • pierko na potieranie

Korpusy

Žĺtky s cukrom vyšľaháme mixérom do peny a bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridáme kyslú smotanu. Potom jemne vmiešame sneh z bielkov a preosiatu múku. Pripravené cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme zo spodnej strany predkreslili kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplníme cestom predkreslené kruhy. Pečieme pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečieme 8 korpusov. Necháme ich vychladnúť.

Krém

Žĺtky s vajíčkom dáme šľahať do mixéra a cukor s vodou dáme variť do hrnca. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, stiahneme ju z ohňa tesne predtým, ako sa začne tvoriť karamel a opatrne ju nalejeme k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľaháme ďalej, kým dostaneme hustú a svetlú penu. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridáme maslo nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladký krém.

TIP: Horúca cukrová voda žĺtky pasterizuje a takýmto jednoduchým spôsobom docielime klasický žĺtkový krém, ktorý však nemusíme prácne a dlho šľahať ručne nad parou.

Dobošová torta

Jeden plát cesta a trochu krému si odložíme na záverečné zdobenie.

Ostatné vychladnuté pláty potierame sirupom, ktorý sme získali zvarením cukru s vodou a tuzemákom, natierame na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladáme na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrieme krémom a dáme ju zachladiť.

Cukor necháme na panvici skaramelizovať a namočíme doň z jednej strany odložený plát cesta. Položíme na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkáme. Potom korpus rozkrojíme na 6 trojuholníkov (nožom potretým olejom, aby sa naň nelepil karamel). Na stuhnutú tortu nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6 ružičiek z odloženého krému a uložíme na ne karamelové trojuholníky.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    12. marec 2024, 19:54

    Prosím je možné korpus upiecť v kuse v ráfiku a potom ho nakrájať a potrieť sirupom, alebo je nevyhnutné piecť korpusy osobitne?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    11. september 2022, 20:45

    Skvelý recept

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    03. marec 2022, 21:36

    A ešte čo sa robí s tým kakaom, ktoré je v ingredienciách, ale potom nikde v postupe?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    03. marec 2022, 21:33

    Práve to skúšam a celkom nechápem akým sirupom mám potierať tie pláty. Sirup, ktorý uvarím mam predsa dat do krému, nie?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    22. december 2020, 23:52

    Kazdy kto vidi chybu v recepte, by mal hladat chybu v sebe ... Opat skvely recept od famoznej Veroniky. ❤️👌

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať