11
34
Dobošová torta

Dobošová torta

1 h 0 m
8 porcií

Korpus

  • 8 žĺtkov
  • 200 g kryštálového cukru Belbake
  • 10 bielkov
  • 150 g kyslej smotany Pilos (18%)
  • 200 g hladkej múky Belbake

Krém

  • 3 žĺtky
  • 1 vajíčko
  • 200 g kryštálového cukru Belbake
  • 70 ml vody
  • 300 g masla Pilos
  • 300 g horkej čokolády J.D.Gross (70 % kakaa)
  • 50 g holandského kakaa Belbake

Sirup

  • 50 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru Belbake
  • 20 ml tuzemáku Alliance

Karamel

  • 100 g kryštálového cukru Belbake

POSTUP

POTREBUJEME

  • šľahací mixér
  • sitko
  • plech
  • papier na pečenie
  • 2 cukrárske vrecká
  • ozdobnú špičku
  • pierko na potieranie

Korpusy

Žĺtky s cukrom vyšľaháme mixérom do peny a bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridáme kyslú smotanu. Potom jemne vmiešame sneh z bielkov a preosiatu múku. Pripravené cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme zo spodnej strany predkreslili kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplníme cestom predkreslené kruhy. Pečieme pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečieme 8 korpusov. Necháme ich vychladnúť.

Krém

Žĺtky s vajíčkom dáme šľahať do mixéra a cukor s vodou dáme variť do hrnca. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, stiahneme ju z ohňa tesne predtým, ako sa začne tvoriť karamel a opatrne ju nalejeme k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľaháme ďalej, kým dostaneme hustú a svetlú penu. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridáme maslo nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladký krém.

TIP: Horúca cukrová voda žĺtky pasterizuje a takýmto jednoduchým spôsobom docielime klasický žĺtkový krém, ktorý však nemusíme prácne a dlho šľahať ručne nad parou.

Dobošová torta

Jeden plát cesta a trochu krému si odložíme na záverečné zdobenie.

Ostatné vychladnuté pláty potierame sirupom, ktorý sme získali zvarením cukru s vodou a tuzemákom, natierame na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladáme na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrieme krémom a dáme ju zachladiť.

Cukor necháme na panvici skaramelizovať a namočíme doň z jednej strany odložený plát cesta. Položíme na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkáme. Potom korpus rozkrojíme na 6 trojuholníkov (nožom potretým olejom, aby sa naň nelepil karamel). Na stuhnutú tortu nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6 ružičiek z odloženého krému a uložíme na ne karamelové trojuholníky.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať