Držky na smotane s paprikovou klobásou
Suroviny
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 1 väčšia cibuľa
- 100 g uhorskej klobásy pikant Pikok
- 1 a ½ lyžice hladkej múky Belbake
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 600 g varených hovädzích držiek
- 250 ml čerstvej smotany Pilos
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 1 lyžica majoránu Kania
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 5 g čerstvej petržlenovej vňate
Hrnčeková knedľa
- 4 žemle
- 50 g masla Pilos
- 50 g delikatesnej šunky Dulano
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- soľ Kania
- 2 hrnčeky hrubej múky Belbake + na vysypanie hrnčekov
- 2 hrnčeky čerstvého plnotučného mlieka Pilos
- 2 vajcia
- 50 g šampiňónov
- ½ lyžice bravčovej masti
Potrebujeme
hrniec
POSTUP
V hrnci s rozpálenou masťou opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme na menšie kocky nakrájanú klobásu, krátko orestujeme a zapražíme hladkou múkou. Po chvíli zalejeme hovädzím vývarom, dôkladne rozmiešame a aspoň 10 minút varíme.
Do základu pridáme prepláchnuté hovädzie držky, zjemníme smotanou, ochutíme čiernym korením, majoránom a soľou. Necháme ešte cca 5 minút variť, ochutnáme a podľa potreby dochutíme. Nakoniec vmiešame čerstvo nasekanú petržlenovú vňať.
Hrnčeková knedľa
Žemle nakrájame na menšie kocky, opražíme na masle a preložíme do misy. K žemli pridáme šunku nakrájanú na kocky, nasekanú petržlenovú vňať a osolíme. Z múky, mlieka a žĺtkov pripravíme hladké cesto. Šampiňóny nakrájané na kocky krátko orestujeme v panvici s rozohriatou masťou, pridáme k žemli a prelejeme pripraveným cestom. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme do cesta.
Hrnčeky vymažeme masťou, vysypeme hrubou múkou a naplníme pripraveným cestom asi 2 cm pod okraj. Následne ich vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme pod pokrievkou asi 25 minút. Knedle vyklopíme z hrnčeka a nakrájame na plátky.
Servírovanie
Držky podávame ideálne s hrnčekovou knedľou a ozdobíme petržlenovou vňaťou.