Dusené bravčové kocky na červenom víne
- 600 g bravčových kociek na guláš
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľa
- 100 g slaniny vcelku Pikok
- 4 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 200 ml suchého červeného vína
- 1 konzerva krájaných lúpaných paradajok Freshona
- 500 ml zeleninového vývaru
- sušený majorán Mikado
- 3 lyžice masla
- 1 kel
- 2 fenikle
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- sitko
- hrniec s pokrievkou
Dusené bravčové kocky
V hrnci na troche olivového oleja orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu a slaninu nakrájanú na menšie kocky. Po chvíli pridáme nahrubo nasekaný cesnak. Keď sú suroviny orestované dozlatista, pridáme bravčove kocky, ochutíme soľou a čiernym korením. Restujeme, kým mäso nezíska zlatohnedú farbu. Podlejeme suchým červeným vínom a počkáme, kým sa alkohol z vina odparí. Pridáme paradajky z konzervy a dôkladne premiešame. Podlejeme vývarom a dusíme pod pokrievkou približne 40 minút domäkka.
Pár minút pred koncom pridáme sušený majorán a 2 lyžice masla.
Restovaný kel s feniklom
Kel rozkrojíme na polovicu a hlúbik vykrojíme. Rozoberieme ho na listy, ktoré dôkladne umyjeme pod studenou tečúcou vodou a nakrájame na hrubšie prúžky. Kel krátko oblanšírujeme - povaríme v osolenej vriacej vode (asi 2 minúty). Potom ho scedíme a necháme odkvapkať. Medzitým nakrájame umytý a očistený fenikel na tenké prúžky (vňať si odložíme na ozdobenie). Orestujeme ho dozlatista na panvici, na ktorej sme rozohriali olivový olej a 1 lyžicu masla. Ochutíme soľou a čiernym korením. Potom pridáme odkvapkaný oblanšírovaný kel a krátko spolu orestujeme. Na záver pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate a premiešame.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu restovaného fenikla s kelom a vedľa dusené bravčove kocky na víne. Jedlo ozdobíme feniklovou vňaťou.