Dusené bravčové s feniklom, olivami a sušenými paradajkami
- 1 kg bravčových kociek na guláš
- 2 cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- bio olivový olej Primadonna
- 2 – 3 bobkové listy Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 fenikel
- 1 hrsť sušených paradajok v oleji Baresa
- 1 hrsť zelených olív bez kôstok Baresa
- 100 ml suchého bieleho vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 350 g bulguru
- čerstvý tymian a bazalka
Postup
Potrebujeme
- sitko
1 cibuľu a 4 strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno. Orestujeme ich v hrnci na rozohriatom olivovom oleji dozlatista. Pridáme bobkové listy a mäso. Ochutíme soľou a korením. Keď je mäso orestované, pridáme na menšie kocky nakrájaný fenikel, sušené paradajky a celé olivy. Chvíľu spolu restujeme a podlejeme vínom. Keď sa z vína odparí alkohol, podlejeme vývarom tak, aby bolo mäso zaliate do 2/3. Dusíme pod pokrievkou na miernom ohni domäkka (približne 1 hodinu). Počas dusenia prilievame vývar.
Dusené bravčové zahustíme na záver zápražkou, ktorú sme si pripravili z 2 lyžíc masla a 2 lyžíc múky. Necháme prejsť varom.
Medzitým si pripravíme bulgur. Prepláchneme ho a uvaríme za občasného miešania v osolenej vode domäkka. Potom scedíme a necháme odkvapkať.
Na panvici s rozohriatym olivovým olejom orestujeme 1 cibuľu a 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno. Ochutíme lístkami tymianu, soľou a korením. Keď je základ orestovaný dozlatohneda, primiešame scedený bulgur. Na záver pridáme nasekanú bazalku alebo petržlenovú vňať.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu bulguru a naň dusené bravčové s feniklom, olivami a sušenými paradajkami. Dozdobíme lístkami čerstvej bazalky.