Dusené hovädzie na hubách s koreňovou zeleninou
- 800 g hovädzieho zadného
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka Castello na obalenie
- olivový olej Primadonna
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 petržleny
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- čerstvý rozmarín
- 100 g hnedých šampiňónov
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Mikado
- 200 ml suchého červeného vína
- 3 lyžice masla Pilos
- 200 ml teplého zeleninového alebo hovädzieho vývaru
- 800 g zemiakov
- 50 g syra grana padano Lovilio
- 1 – 2 lahôdkové cibuľky (iba zelená časť)
Postup
Potrebujeme
- tĺčik na mäso
- potravinovú fóliu
- zapekaciu misu alebo plech
- strúhadlo
Umyté a osušené hovädzie zadné nakrájame na tenšie plátky a naklepeme pod potravinovou fóliou. Po oboch stranách ich ochutíme soľou a korením. Obalíme ich v múke (prebytočnú múku oklepeme) a opečieme na rozpálenej panvici s olivovým olejom z jednej strany dozlatista. Pridáme mrkvu, petržlen a cesnak nakrájané na kolieska a nahrubo nasekanú cibuľu. Ochutíme čerstvým rozmarínom a pridáme šampiňóny nakrájané na štvrtinky. Osolíme, okoreníme a pridáme paradajkový pretlak.
Podlejeme vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Na záver pridáme približne 1 lyžicu masla.
Plátky mäsa preložíme do zapekacej misy spolu s opečenou zeleninou a šampiňónmi. Ak sa nám omáčka zdá príliš hustá, môžeme priliať asi 100 ml teplého zeleninového vývaru. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 30 minút. Podľa potreby prilievame počas pečenia zvyšný vývar.
Medzitým si nakrájame očistené zemiaky na menšie kúsky a varíme ich pod pokrievkou v osolenej vode domäkka. V menšej panvici v troche olivového oleja rozpustíme 2 lyžice masla. K scedeným uvareným zemiakom pridáme rozpustené maslo s olivovým olejom, nastrúhaný syr grana padano a roztlačíme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme plátok mäsa s trochou pečenej zeleniny a prelejeme šťavou. Pridáme porciu roztlačených zemiakov, posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky a hoblinkami syra grana padano. Môžeme pokvapkať olivovým olejom.