Dusené morčacie stehno s cícerom, špenátom a hlivou
- 1 morčacie spodné stehno
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 mrkvy
- 2 menšie cibule
- 1/2 zeleru
- 5 – 6 strúčikov cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- čerstvý tymian
- 150 g suchého cícera (namočeného cez noc)
- 100 ml suchého bieleho vína
- 1,5 l zeleninového alebo hydinového vývaru
- 2 hlivy kotúčové
- 125 g mladého špenátu
- 1 lyžica masla Pilos
POSTUP
POTREBUJEME
- väčší hrniec s pokrievkou
- sitko
Umyté a osušené morčacie stehno osolíme a okoreníme. Opečieme ho dozlatista po všetkých stranách v rozpálenom hrnci s olivovým olejom.
Kým sa stehno opeká, nakrájame zeleninu - mrkvu a zeler na menšie kocky, cibuľu, cesnak a štipľavú papričku zbavenú semienok nadrobno. Najskôr pridáme do hrnca k stehnu nakrájanú mrkvu, cibuľu, zeler a po chvíli nasekaný cesnak, štipľavú papričku a lístky tymianu.
Cícer scedíme a pridáme do hrnca. Ochutíme soľou a čiernym korením. Chvíľu spolu opekáme a podlejeme vínom. Keď sa z vína odparí alkohol, podlejeme vývarom tak, aby bolo mäso zaliate do 2/3. Morčacie stehno varíme na miernom ohni pod pokrievkou približne 2 hodiny. Po hodine pridáme hlivu kotúčovú nakrájanú na menšie kocky a varíme ďalej ešte hodinu. Pár minút pred dokončením pridáme lístky špenátu a maslo. Zamiešame a počkáme, kým špenát zmäkne. Stiahneme z ohňa, stehno vyberieme na tanier a oberieme od kostí.
Servírovanie
Na dno hlbokých tanierov naservírujeme dusenú zeleninu s cícerom a hlivou. Na ňu porciu duseného morčacieho stehna. Prelejeme šťavou a pokvapkáme olivovým olejom. Ako príloha sa hodí bruschetta potrená cesnakom.