Kačacie prsia s gratinovanou zeleninou
- 1 cibuľa
- olivový olej Primadonna
- maslo Pilos
- 2 bobkové listy Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 500 ml mlieka Pilos
- 50 g parmezánu Lovilio
- 1 batat
- 2 kaleráby
- 3 uvarené červené repy
- 4 kačacie prsia
- šťava z 1 pomaranča
- 100 g šalátu mix
- citrónová šťava (na ochutenie šalátu)
Postup
POTREBUJEME
- 4 keramické zapekacie misky
- strúhadlo
- metličku na šľahanie
- sitko
Bešamel
Cibuľu nasekáme nadrobno. Restujeme ju v menšom hrnci na rozohriatom olivovom oleji a 50 g masla. Ochutíme bobkovým listom, soľou a korením. Po chvíli pridáme hladkú múku a krátko opečieme. Prilejeme mlieko a metličkou dôkladne rozmiešame. Potom prisypeme nastrúhaný parmezán, zamiešame a varíme približne 15 minút na miernom ohni za občasného miešania. Ak sa nám omáčka zdá príliš hustá, prilejeme trochu mlieka.
Gratinovaná zelenina
Umytý a očistený batat a kaleráby nakrájame na tenké kolieska, ktoré oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Medzitým nakrájame uvarenú červenú repu na kolieska. Do zapekacích misiek ukladáme striedavo kolieska zeleniny a prelejeme bešamelom. S miskami niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sa bešamel rovnomerne rozložil. Pečieme vo vyhriatej rúre pod grilom do zlatohneda.
Kačacie prsia
Umyté a osušené kačacie prsia očistíme od blán, krvavých stôp a narežeme zošikma na strane s kožou. Ochutíme soľou a korením. Kačacie prsia restujeme na rozpálenej panvici bez použitia tuku najskôr na strane s kožou (asi 2/3 celkového času), aby sa z kože vypiekol tuk. Zľahka ich pritlačíme, aby sa koža opiekla rovnomerne. Opekáme, kým koža nie je chrumkavá. Potom ich otočíme a opekáme na miernom plameni ďalej. Prebytočný tuk počas restovania zbierame. K opečeným
prsiam pridáme 1 lyžicu masla a šťavu z pomaranča. Počkáme, kým sa maslo rozpustí, prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a necháme odpočívať. Pred servírovaním ich nakrájame na tenké plátky.
Servírovanie
Kačacie prsia podávame preliate pomarančovou omáčkou. Gratinovanú zeleninu servírujeme v zapekacích miskách. K jedlu sa hodí listový šalát, ochutený citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením.