Dusený králik s mandľami a hrozienkami
- 600 g králičích dielov
- 3 cibule
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 5 bobkových listov Mikado
- 1 a 1/2 mrkvy
- 50 g zeleru
- 30 g petržlenu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka
- olivový olej Primadonna
- 4 strúčiky cesnaku
- 150 ml suchého bieleho vína
- čerstvý tymian
- čerstvý rozmarín
- 250 ml králičieho vývaru
- 50 g sušených hrozienok Belbake
- 50 ml slivovice Alliance
- 2 lyžice medu Confeira
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 lyžice masla Pilos
- 100 g anglickej slaniny na plátky Pikok
- 50 g celých mandlí Belbake
- 1 francúzska bageta
Potrebujeme
- sitko
- hrniec s pokrievkou
- kuchynský špagát
Postup
Králičí vývar
Králičie diely umyjeme, osušíme a vykostíme. Kosti a odrezky vložíme do hrnca so studenou vodou spolu s 1 cibuľou, bobkovými listami, guľôčkami nového a čierneho korenia. Pridáme 1/2 mrkvy, zeler a petržlen nakrájané na kocky. Varíme 2-3 hodiny. Potom scedíme.
Dusený králik
Vykostené králičie mäso nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do misky, ochutíme soľou, korením a poprášime múkou. Kúsky králičieho mäsa orestujeme vo väčšom hrnci na troche olivového oleja dozlatista. Potom ho vyberieme a odložíme stranou. Na výpeku orestujeme na malé kúsky nakrájanú mrkvu, nahrubo nakrájanú cibuľu a cesnak. Podlejeme bielym vínom a pridáme viazaničku byliniek (tymianu a rozmarínu). Prilejeme králičí vývar a zohrejeme. Potom do hrnca vložíme vopred orestované králičie kúsky a dusíme na miernom plameni pod pokrievkou približne 35 minút. Medzitým namočíme hrozienka do slivovice, ktorú sme ochutili 1 lyžicou medu.
Na záver pridáme ku králikovi scedené hrozienka, druhú lyžicu medu, najemno nasekanú petržlenovú vňať a maslo.
Slanina s mandľami
Slaninu nakrájame na pásiky a orestujeme na rozpálenej panvici bez pridania tuku. Po chvíli pridáme oblanšírované mandle a chvíľu spolu restujeme.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme duseného králika s omáčkou, posypeme orestovanou slaninou a mandľami. Podávame s kúskami bagety opečenými na troche olivového oleja.