Esterházy rezy
Suroviny
Korpus
- 200 g bielkov (z 5 vajec)
- štipka soli Kania
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 200 g pomletých lieskových orechov Alesto
- 1 lyžička mletej škorice Kania
Krém
- 30 g kukuričného škrobu
- 30 g polohrubej múky Belbake
- 70 g kryštálového cukru Belbake
- 3 žĺtky
- 300 ml mlieka Pilos
- 250 g masla Pilos
- 450 g marhuľového džemu Maribel
Poleva
- 350 g práškového cukru Belbake
- 60 ml tuzemáku
- 70 g horkej čokolády Fin Carré
- 15 ml rastlinného oleja Vita D´Or
Čas prípravy: 120 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas tuhnutia: ideálne do ďalšieho dňa
Potrebujeme
robot s nadstavcom lopatka, 2 plechy na pečenie 33 cm x 46 cm , papier na pečenie, cukrárske vrecko, špajdľu
Postup
Korpus
Bielky šľaháme so štipkou soli a postupne pridávame cukor. Šľaháme približne 10 minút, kým sa cukor v snehu úplne rozpustí. Do snehu prisypeme najemno mleté orechy a štipku škorice. Dva rovnaké plechy na pečenie vystelieme papierom a cesto rozdelené na dve polovice rovnomerne nanesieme na plechy.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 20 minút. Po upečení necháme pláty cesta vychladnúť na plechu.
Krém
V hrnci zmiešame kukuričný škrob, múku, cukor a žĺtky. Prilejeme mlieko, zmes rozmiešame dohladka a uvaríme hustý puding.
Horúci puding šľaháme v robote a keď mierne vychladne, pridáme maslo izbovej teploty a opäť prešľaháme.
Vychladnuté pláty cesta rozkrojíme na polovicu a potrieme vrstvou džemu a krému. Preložíme ďalším plátom a pokračujeme, kým spracujeme všetky pláty cesta, džem a krém. Dezert necháme stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.
Poleva
V mise zmiešame cukor s tuzemákom. Čokoládu s olejom zohrejeme a prelejeme do cukrárskeho vrecka. Na dezert najskôr nanesieme polevu z cukru a tuzemáku. Následne pomocou cukrárskeho vrecka s čokoládou a cukrom urobíme na cukrovú polevu zvislé čiary, z ktorých pomocou špajdle urobíme ozdobný vzor.
Dezert necháme stuhnúť v chladničke a pred podávaním ho nakrájame na rezy.