1
13
Falošná sviečková s paradajkovou omáčkou a žemľovou knedľou

Falošná sviečková s paradajkovou omáčkou a žemľovou knedľou

3 h 30 m
4 porcie

Falošná sviečková

  • 800 g falošnej sviečkovej
  • 100 g anglickej slaniny Pikok (vcelku)
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • repkový olej Vita D'or
  • 50 g mrkvy + 1 kus na špikovanie
  • 50 g zeleru
  • 50 g petržlenu
  • 5 bobkových listov Kania
  • 8 guľôčok celého čierneho korenia Kania
  • 4 guľôčky nového korenia Kania
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice cukru Castello
  • 100 g paradajkového pretlaku Kania
  • asi 1 l hovädzieho vývaru
  • ½ lyžičky mletej škorice Kania
  • šťava z 1 citróna
  • 50 g masla Pilos

 

Žemľová knedľa

  • 350 ml čerstvého mlieka Pilos
  • 50 g masla Pilos
  • 50 g šalotky
  • 50 g krupice Castello
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 5 vajec
  • 250 g sendviča alebo iného bieleho pečiva

POSTUP

POTREBUJEME

 

  • škrabku
  • kuchynský špagát
  • kovové sitko

 

Falošná sviečková

50 g slaniny nakrájame na kocky. Zvyšných 50 g na dlhé hranolčeky vhodné na špikovanie, ktoré dáme zamraziť. Na špikovanie si pozdĺžne nakrájame aj ošúpanú mrkvu. Hovädzie mäso očistíme, prešpikujeme zmrazenou slaninou a mrkvou, zviažeme špagátom, osolíme a ochutíme čiernym korením. Sprudka opečieme na rozohriatej panvici s olejom zo všetkých strán a preložíme do pekáča. Do výpeku po mäsa pridáme slaninu a koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen) nakrájané na kocky, divoké korenie (bobkový list, celé čierne a nové korenie) a po chvíli aj cibuľu nakrájanú na kocky a cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Prilejeme pretlak, krátko restujeme, podlejeme vývarom a ochutíme škoricou.

Základom z panvice prelejeme mäso v pekáči, prikryjeme pokrievkou a dusíme v rúre vyhriatej na 190 °C do mäkka asi 2,5 hodiny. Počas pečenie priebežne podlievame vývarom. Mäso po udusení vyberieme a zbavíme špagátu. Omáčku prepasírujeme, privedieme do varu, dochutíme citrónovou šťavou, trochou cukru a štipkou škorice. Na záver ešte zjemníme maslom.

 

Žemľová knedľa

Mlieko nalejeme do hrnca, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme šalotku nakrájanú nadrobno a chvíľu restujeme. Potom pridáme k zohriatemu mlieku. Hneď ako sa mlieko začne variť, prisypeme za stáleho miešania krupicu. Uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme vajcia, nasekanú petržlenovú vňať a na záver sendvič nakrájaný na kocky. Pripravené cesto necháme chvíľu odpočívať. Cesto zabalíme do potravinovej fólie, vytvarujeme do tvaru valca a konce dobre uzatvoríme. Ak sa nám pod fóliou objavia vzduchové bubliny, prepichneme ich nožom. Takto pripravenú knedľu zabalíme ešte do alobalu a varíme vo vriacej vode asi 20 – 25 minút. Počas varenia knedľu otáčame. Po uvarení ju opatrne vybalíme z alobalu a fólie a nakrájame na plátky.

Tip: Celý videopostup ako pripraviť žemľové knedle nájdete tu.

 

Servírovanie

Falošnú sviečkovú podávame s paradajkovou omáčkou a žemľovou knedľou.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    15. september 2020, 12:34

    Dobrý deň. Naozaj 5 vajec?!? Vo videu vidieť iba dve vajcia. Preklep?

    Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať