Falošná sviečková s paradajkovou omáčkou a žemľovou knedľou
Falošná sviečková
- 800 g falošnej sviečkovej
- 100 g anglickej slaniny Pikok (vcelku)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- repkový olej Vita D'or
- 50 g mrkvy + 1 kus na špikovanie
- 50 g zeleru
- 50 g petržlenu
- 5 bobkových listov Kania
- 8 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 4 guľôčky nového korenia Kania
- 1 cibuľa
- 2 lyžice cukru Belbake
- 100 g paradajkového pretlaku Kania
- asi 1 l hovädzieho vývaru
- ½ lyžičky mletej škorice Kania
- šťava z 1 citróna
- 50 g masla Pilos
Žemľová knedľa
- 350 ml čerstvého mlieka Pilos
- 50 g masla Pilos
- 50 g šalotky
- 50 g krupice Belbake
- čerstvá petržlenová vňať
- 5 vajec
- 250 g sendviča alebo iného bieleho pečiva
POSTUP
POTREBUJEME
- škrabku
- kuchynský špagát
- kovové sitko
Falošná sviečková
50 g slaniny nakrájame na kocky. Zvyšných 50 g na dlhé hranolčeky vhodné na špikovanie, ktoré dáme zamraziť. Na špikovanie si pozdĺžne nakrájame aj ošúpanú mrkvu. Hovädzie mäso očistíme, prešpikujeme zmrazenou slaninou a mrkvou, zviažeme špagátom, osolíme a ochutíme čiernym korením. Sprudka opečieme na rozohriatej panvici s olejom zo všetkých strán a preložíme do pekáča. Do výpeku po mäsa pridáme slaninu a koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen) nakrájané na kocky, divoké korenie (bobkový list, celé čierne a nové korenie) a po chvíli aj cibuľu nakrájanú na kocky a cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Prilejeme pretlak, krátko restujeme, podlejeme vývarom a ochutíme škoricou.
Základom z panvice prelejeme mäso v pekáči, prikryjeme pokrievkou a dusíme v rúre vyhriatej na 190 °C do mäkka asi 2,5 hodiny. Počas pečenie priebežne podlievame vývarom. Mäso po udusení vyberieme a zbavíme špagátu. Omáčku prepasírujeme, privedieme do varu, dochutíme citrónovou šťavou, trochou cukru a štipkou škorice. Na záver ešte zjemníme maslom.
Žemľová knedľa
Mlieko nalejeme do hrnca, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme šalotku nakrájanú nadrobno a chvíľu restujeme. Potom pridáme k zohriatemu mlieku. Hneď ako sa mlieko začne variť, prisypeme za stáleho miešania krupicu. Uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme vajcia, nasekanú petržlenovú vňať a na záver sendvič nakrájaný na kocky. Pripravené cesto necháme chvíľu odpočívať. Cesto zabalíme do potravinovej fólie, vytvarujeme do tvaru valca a konce dobre uzatvoríme. Ak sa nám pod fóliou objavia vzduchové bubliny, prepichneme ich nožom. Takto pripravenú knedľu zabalíme ešte do alobalu a varíme vo vriacej vode asi 20 – 25 minút. Počas varenia knedľu otáčame. Po uvarení ju opatrne vybalíme z alobalu a fólie a nakrájame na plátky.
Tip: Celý videopostup ako pripraviť žemľové knedle nájdete tu.
Servírovanie
Falošnú sviečkovú podávame s paradajkovou omáčkou a žemľovou knedľou.